Vágólapra másolva!
2015-től öt évig újra futamot rendez Mexikó, amellyel együtt a jövő évi versenynaptár húsz fordulósra bővül.

Bernie Ecclestone 2013 februárjában beszélt először a Mexikói Nagydíj újraindításáról. Az idei versenynaptár tervezetében szerepelt is a régi-új futam, ám a végleges kiírásba nem került bele, mivel az elavult pálya jelenleg nem alkalmas a Forma-1 fogadására.

A tárgyalások azonban nem szakadtak meg. Tavaly szeptemberben az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting az austini USA Nagydíj korábbi főszervezőjével, Tavo Hellmunddal meglátogatta a néhai Rodríguez testvérek után elnevezett pályát. Hellmund jelenleg a Mexikói Nagydíj visszatérésén dolgozik, miután a texasi futam szervezése immár nem az ő hatásköre. Látogatásuk alkalmával csatlakozott hozzájuk a Tilke tervezőiroda egyik képviselője, valamint Jose Abed FIA-alelnök, aki az elmúlt években a Mexikói Nagydíj szervezőbizottságának vezetője volt.

Az F1 tovább terjeszkedik Forrás: AFP

Az előző évszázadban tizenhat alkalommal rendezték meg a Mexikói Nagydíjat, mindannyiszor az Hermanos Rodríguez (Rodríguez testvérek) nevét viselő mexikóvárosi pályán. Utoljára 1992-ben adott otthont a Forma-1-nek a közép-amerikai ország, így a jelenlegi mezőny összes tagjának ismeretlen terep lesz a klasszikus aszfaltcsík.

Fel kell újítani

Hogy mennyit őriznek meg a régi arculatból, az egyelőre még kérdéses, a pálya ugyanis elavult, felújításra szorulnak a bokszutcai létesítmények, a paddock, valamint új burkolatot kap majd néhány kanyar. Várhatóan az austini USA Nagydíj előtti vagy utáni hétvégén (tehát novemberben) rendezik meg a futamot, ezzel is csökkentve a logisztikai költségeket. A jövő évi versenynaptár így húsz futamosra bővül.

Mexikó öt éven át rendezhet versenyt, évenként 30 millió dolláros jogdíjért, de az még nem világos, ki fogja kifizetni ezt az összeget, miután a világ leggazdagabb emberének a fia, Carlos Slim Domit egyértelműsítette: nem fogja állni a futam rendezési költségeit.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!