Vágólapra másolva!
Az időmérő után azt hitte, a Williams a versenyen is veszélyeztetheti őket. Hamilton sem volt biztos benne, hogy dobogóra állhat, de a 3. helye után is csalódott a hétvége alakulása miatt.

A Mercedes a 2014-es világbajnokság 10. versenyén a 9. győzelmét aratta Hockenheimben, az idén negyedszer diadalmaskodó Nico Rosberg pedig megszilárdította az előnyét a világbajnokságban, és már 14 ponttal vezet csapattársa, Lewis Hamilton előtt. A németnek nem volt nehéz dolga a Német Nagydíjon, miután Hamilton az időmérőn elszenvedett balesete után csak a 20. helyről indulhatott, a Williams pedig a biztató időmérős tempója ellenére egyelőre nem tudott felnőni a Mercedeshez.

Rosberg a verseny végére 20 másodperces előnyt autózott ki Valtteri Botasszal szemben, de valószínűleg gyorsabb tempóra is képes lett volna, ha veszélyben érezte volna az első helyét. Így viszont senkitől sem zavartatva nyerte meg – pályafutása során először – a hazai versenyét. „Ez elképesztő érzés. Már sokszor elképzeltem, milyen érzés lehet a német szurkolók előtt nyerni, de most talán boldogabb vagyok, mint gondoltam. Ez nagyon különleges" – mondta a sikerről.

A bajnokság éllovasa elárulta, a verseny előtt tartott attól, hogy nem lesz sima a győzelme, hiszen az időmérőn a szokásosnál kisebb volt az előnyük. „Kicsit meglepődtem, hogy ekkora fölénnyel nyertünk, mert a Williams tegnap elég közel került hozzánk" – magyarázta. „Amiatt is aggódtam, hogy a FRIC felfüggesztés nélkül csökkeni fog az előnyünk."

Rosberg elmondta, a látszat ellenére keményen meg kellett dolgoznia a győzelemért. „Kétkiállásos stratégiával teljesítettem a versenyt, ezért az etapok végére szinte teljesen elhasználódtak az abroncsaim, és nehéz volt menedzselni őket" – nyilatkozta, majd hozzátette, Adrian Sutil célegyenesben történt megpördülésénél is volt oka az izgalomra. „Biztos voltam benne, hogy a pályára küldik a Safety Cart – ez nyilvánvalóan sokkal nehezebbé tette volna a dolgomat."

Rosberg először nyert Németországban Forrás: AFP

Hamilton csalódott

Hamilton szintén remek versenyt futott, hiszen a 20. helyről egészen a harmadikig verekedte előre magát az eseménydús versenyen. A brit agresszívan versenyzett, és a csatái közben Kimi Räikkönennel és Jenson Buttonnal is koccant, de szerinte a jó eredményhez szükség volt erre a hozzáállásra. A McLarennel történt ütközése során azonban rosszul járt, hiszen a sérült első szárnya miatt csökkent az autója leszorítóereje, és a tervezettnél hamarabb ki kellett állnia a bokszba. „Ezért kellett háromkiállásos taktikára váltanunk, ami miatt kevesebb esélyem volt a 3. hely megszerzésére" – magyarázta Hamilton, aki az utolsó körökben szorosan Valtteri Bottas mögött haladt, de a finn „túl gyors volt az egyenesekben."

A 2008-as világbajnok elmondta, a látványos előretörése ellenére nem lehet elégedett a hétvégéjével. „Nagyon nehéz hétvégén vagyok túl, és újabb pontokat veszítettem Nicóval szemben" – mondta. „De nagyon hálás vagyok a csapatomnak, hiszen olyan autót adtak nekem, amivel hátulról indulva is a dobogón tudok végezni. Lényegében az utolsó helyről indultam, a visszapillantó tükrömben nem is láttam más autókat – nehéz volt elképzelni, hogy felérhetek a pódiumra."

„Mindent megteszek azért, hogy újra ledolgozzam a hátrányomat a bajnokságért folytatott harcban. Ennél jobban nem tudnék koncentrálni, vagy keményebben dolgozni – mindent kiadok magamból" – bizonygatta a brit. „Nagy kihívásokat állít elém ez a bajnokság, de én pont ezt szeretem, nem is vágyom másra."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!