Vágólapra másolva!
A francia gyártó egy továbbfejlesztett szoftvert tesztelt a szabadedzéseken, amely optimális működés esetén jelentősen növeli a motor teljesítményét. Rémi Taffin szerint több tizedet javulhatnának a fejlesztésekkel.

Akár több tizedmásodperccel is javulhatnak a Renault partnercsapatai a Német Nagydíjon, ha a francia gyártónak sikerül optimalizálnia a legújabb szoftverfejlesztését az időmérő előtt. A Renault már hetek óta dolgozik egy olyan módosításon, amelynek köszönhetően jelentősen megnőhet a motor teljesítménye. A továbbfejlesztett szoftvert már a múlt heti, silverstone-i teszten is kipróbálták, de akkor még nem sikerült összhangba hozniuk az autón található többi rendszerrel. A Német Nagydíj szabadedzéseire tovább módosítottak rajta, és a pénteki eredmények biztatóak voltak.

A Renault F1-es programját a pálya mellől irányító Rémi Taffin elmondta, amennyiben a szombat délelőtti harmadik szabadedzésen tovább tudnak finomítani a szoftver beállításain, akkor a gyártó partnercsapatai már a Német Nagydíjon is sokat gyorsulhatnak. „Már Silverstone-ban is kipróbáltuk a fejlesztést, de akkor nem a terveinknek megfelelően működött” – mondta a francia pénteken. „Ma újra teszteltük, és ígéretesnek tűnik, bár még finomhangolásra szorul."

A Red Bull pénteken közel tudott kerülni a Mercedeshez Forrás: AFP


„A holnapi harmadik edzés elég rövid lesz, de dolgozunk a beállítások optimalizálásán. Ha ez sikerül, akkor biztosan előrelépünk” – mondta. „Ami a javulást illeti, nem századokról, hanem tizedmásodpercekről beszélhetünk.”

Taffin elárulta, a módosítássokkal a Renault magát a belsőégésű motort (ICE) tenné hatékonyabbá. „Az üzemanyag-mennyiséget korlátozzák, ezért ha hatékonyabbá tesszük a motort, akkor több erőt tud leadni. Persze ezt mindig könnyű elérni.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!