Vágólapra másolva!
A brazil még délelőtt futotta meg a nap legjobb köridejét, amely 7 tizeddel lassabb volt, mint Brit Nagydíj második szabadedzésén Lewis Hamilton által elért leggyorsabb idő.

Felipe Massa volt a leggyorsabb az idei harmadik szezon közbeni teszt nyitónapján, miután mindössze 6 ezreddel maga mögé utasította a gyakorlás utolsó perceiben előreugró Daniel Ricciardót. A brazil még a teszt első felében futotta meg 1:35.242-es idejét, amely 7 tizeddel volt lassabb, mint Lewis Hamilton leggyorsabb próbálkozása a múlt hétvégi Brit Nagydíj második szabadedzésén. Massa a többiekhez képest kevés, mindössze 42 kört tett meg a nap során, de a Williams semmilyen komoly problémával nem szembesült.

„A versenyen nagyon ütőképes volt az autónk, ezért ma jó alapokra építhettünk” – nyilatkozta a nap végén. „A mai teszt arról szólt, hogy új alkatrészekkel kísérleteztünk a következő futamokra, és egy kicsit már a következő idényre is. Nagyon jónak éreztem az autómat, ezért tudjuk, hogy Hockenheimbe is jó formában fogunk megérkezni.”

Ricciardo délelőtt 23 kört tett meg úgy, hogy mért ideje nem volt, ekkor ugyanis csak aerodinamikai teszteket végzett a Red Bull-lal. Délután már hosszabb etapokat is futott, és sokáig a középmezőnyben tanyázott, néhány perccel a leintés előtt azonban majdnem sikerült a tabella élére kerülnie. A tesztnapot Nico Rosberg zárta a 3. helyen, aki a gyakorlás legnagyobb részében különböző hátsó szárnyakat tesztelt a Mercedesen.

Massa úgy érzi, Hockenheimben is jó lesz az autója Forrás: AFP

Adrian Sutil 4 tizedes hátránnyal a 4. helyen végzett, a Sauber mégsem lehet elégedett a napjával, egy motorhiba miatt ugyanis több órára fel kellett függeszteniük a körözést. A reggel még élen álló Sutil így visszacsúszott a 10. helyre, majd délután egy új motorral ismét javítani tudott az idején. Az 5. helyen a Marussiával köröző Jules Bianchi végzett, aki mindenkinél szorgalmasabb volt kedden: összesen 108 kört tett meg, mielőtt az utolsó óra elején egy műszaki hiba miatt a tervezettnél korábban befejezte a munkát. Bianchi szerdán már egy Ferrarival fog tesztelni, a vasárnapi balesete miatt pihenésre ítélt Kimi Räikkönent fogja helyettesíteni.

A McLaren a belga tesztpilótáját, Stoffel Vandoorne-t vetette be a teszten, aki a délelőtt elvégzett aerodinamikai tesztek után délelőtt a 6. legjobb időt tudta megfutni. Ő már több mint egy másodperccel elmaradt Massa legjobbjától, de így is sikerült öt autót megelőznie. A 7. helyezett Sergio Pérezt Jean-Eric Vergne követte, aki nap küszködött a Toro Rossóval: egy visszatérő akkumulátor-probléma miatt délelőtt egyszer, délután pedig háromszor kellett megállítani miatta az edzést.

A 9. helyen a délelőtt száraz pályán intermediate gumikat tesztelő Pastor Maldonado végzett, aki 7 tizedet adott a Ferrari tesztpilótájának, Pedro de la Rosának. A spanyol a Pirelli kísérleti gumijait tesztelte, és 2,7 másodperccel maradt el a legjobb időtől. Az utolsó helyen a Caterham tesztpilótája, Will Stevens zárta az edzést. A GP2-ben versenyző brit hátránya 5,3 másodperc volt, de legalább megtehetett 95 kört egy F1-es autó volánja mögött.

„A szimulátorban már sok kört megtettem a 2014-es autóval, de most nagyon jó érzés volt egy igazi autóval is körözni” – nyilatkozta. „Délelőtt néha meg kellett állnunk, mert ki kellett javítanunk néhány szoftverhibát, de az ebédszünet előtt így is sikerült 71 kört teljesítenünk, és egyre jobban éreztem magam az autóban.”

A keddi gyakorlás egyébként száraz pályán zajlott, bár többször is esett az első közvetlenül a pálya közelében. A csapatok remélik, hogy a szerdai napot is megússzák csapadék nélkül, de az előrejelzések szerint az időjárás megzavarhatja a munkájukat.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!