Vágólapra másolva!
Elismerte, hogy valószínűleg nem hosszabbítja meg a Ferrarinál 2015 végén lejáró szerződését, és újra hátat fordít a Forma-1-nek. Szívesen kipróbálná a ralikrosszt, és versenyezne Le Mans-ban is.

Kimi Räikkönen egyszer, 2009 végén már kiszállt a Forma-1-ből, kétévnyi szünet után azonban visszatért, és új csapata, a Lotus színeiben két győzelmet is aratott. Az idei szezontól kezdve újra a Ferrarinál versenyez – ott, ahol 2007-ben egyetlen vb-címét szerezte –, de egyelőre nem sikerült összecsiszolódnia az autójával, és az eredményei látványosan elmaradtak csapattársáétól, Fernando Alonsóétól.

A Brit Nagydíj hétvégéjén feltett kérdésre, hogy meddig tervezi folytatni az F1-es pályafutását, azt felelte: „Amíg a szerződésem lejár, utána valószínűleg befejezem. Szerintem így lesz."

A 2001-ben a Sauber jóvoltából az F1 porondjára lépő Räikkönen 2015 végéig állapodott meg a Ferrarival, bár a paddockban vannak, akik azt is elképzelhetőnek tartják, hogy az istálló már a jelenlegi idény végén megválik tőle. Menedzsere, Steve Robertson szerint hasonló gondokkal küszködik, mint a Red Bull címvédője, Sebastian Vettel.

„Ezeknek az új generációs autóknak az első tengelyen sokkal kisebb lett a leszorítóerejük, ami befolyásolja azt is, ahogy vezetni lehet őket" – mondta. „Csak remélni tudjuk, hogy a Ferrari a lehető leggyorsabban megoldást talál erre a problémára, és olyan autót biztosít Kiminek, amilyet szeretne."

Räikkönen 2015 végén szögre akarja akasztani a bukóját Forrás: Ferrari

A későbbi terveiről beszélve Räikkönen, aki 2010-et és 2011-et a WRC-ben töltötte, az új ralikrossz világbajnokságot emelte ki. „A ralikrosszt nagyon érdekes lenne kipróbálni, remek mókának tűnik. Olyan, mint a rali, csak egymás ellen" – vélte. „A ralit igazán élveztem, rendkívül nehéz sport, jó kihívás." A finn, aki 2011-ben már tesztelte a Peugeot Le Mans-i prototípusát is, hozzátette, hogy a 24 óráson szintén szívesen indulna. „Le Mans a listám tetején szerepel, mert nagyon híres verseny" – jelentette ki.

Räikkönen helyteleníti, hogy a csapatok az F1 mellett nem engedik más sporteseményeken is részt venni a pilótáikat. „Én sok mindent kipróbáltam, ez nem árt senkinek. Nem vonja el a figyelmemet az F1-ről" – állította. „Szerintem csak segíthet. Az ember sokat tanul, ha mást is kipróbál, de a csapatok félnek, hogy megsérülhetünk. Amikor korábban versenyeztem a Ferrarinál, nem engedtek ralizni. Pedig nemcsak nekünk, hanem a közönségnek is jobb lenne, ha máshol is indulhatnánk."

Hozzátette ugyanakkor, hogy az F1-ből már akkor is visszavonulna, ha engednék máshol versenyezni. „Az F1 és a jövőm szempontjából ez nem jelentene semmilyen különbséget" – mondta.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!