Vágólapra másolva!
Egyre gyakrabban ébred fel, s bár hamar elfárad, a kezelőorvosai szerint a szemével képes a kommunikációra. Arra ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy még nagyon hosszú út áll előtte.

Hétfőn bejelentették, hogy a december végén síbalesetet szenvedő Michael Schumachert átszállították a lausanne-i egyetemi klinikára, és ott folytatják a rehabilitációját. Egyúttal az is kiderült, hogy a balesete után eszméletét vesztő, majd mesterséges kómában tartott korábbi Forma-1-es versenyző egy ideje már fel-felébred, és kommunikációra utaló jeleket mutat.

A Schumacher kezelésében nem érintett specialisták véleménye megoszlik arról, hogy ez mennyire tekinthető pozitív fejleménynek, s most a lausanne-i klinika sajtófőnöke is hangsúlyozta, hogy a német állapota nem javult drámaian. "Az áthelyezése nem jelenti azt, hogy az állapota érzékelhetően javult volna az elmúlt hetekben" - közölte Darcy Christen, az elindult folyamatot optimistán írta le. "Felváltva hol elveszíti az eszméletét, hol visszanyeri, de már gyakrabban van ébren, mint áprilisban. Beszélni természetesen nem tud, viszont bizonyos fokig képes a kommunikációra."

Schumacher még csak a szemével képes kommunikálni Forrás: AFP/Sascha Schuermann

Schumacher ilyenkor állítólag szemmozgással reagál. "Az orvosai és a családtagjai beszélnek hozzá, de nagyon hamar elfárad. Sok pihenésre van szüksége, tehát a minimálisra szorítjuk vele az érintkezést" - tette hozzá Christen.

A klinika sajtófőnöke ugyanakkor nem tagadta azokat a találgatásokat, melyek szerint akár évekig is eltarthat a 45 éves német felépülése, és közel sem biztos, hogy az teljes lesz. "Nagyon hosszú út vár rá, és nehéz megmondani, hogy hova vezet a vége. Bárhogy is alakul, rengeteg türelemre lesz szükség" - mondta. "Jelenleg nem lehetne jobb helyet találni Schumacher számára."

A klinika részéről kijelentették, hogy Schumachert ugyanolyan ellátásban részesítik, mint bármelyik páciensüket, viszont arra természetesen nagyobb figyelmet fordítanak, hogy a kívülállók ne zaklathassák őt és a családját.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!