Vágólapra másolva!
A lausanne-i kórház, amely mindössze harminc kilométerre van az otthonától, megerősítette, hogy oda szállították. Az orvosok óvatosságra intenek: szerintük a hétszeres világbajnok jövőbeli életminőségével kapcsolatban még csak találgatni lehet.

Michael Schumacherről hétfőn a menedzsere, Sabine Kehm hivatalosan is megerősítette, hogy több mint fél év után elhagyhatta a grenoble-i kórházat, ahol tavaly december 30-án elszenvedett síbalesete óta ápolták. A Forma-1 hétszeres világbajnoka hónapokig feküdt kómában, és az egész sportvilág kitörő örömmel fogadta a hírt, hogy felébredt. „Folyamatosan igyekeztem figyelemmel követni az állapotát, de mostanában nem hallottam semmilyen előrelépésről, ezért a bejelentés nagyon biztató" – mondta Lewis Hamilton, aki 2013-ban pont a másodszor is visszavonuló Schumacher ülését foglalta el a Mercedesnél.

Schumacherről hétfőn jelentették be, hogy "felébredt" a kómából Forrás: AFP/Yves Logghe

Szakorvosok azonban óvatosságra intettek a hírrel kapcsolatban, figyelmeztetve rá, hogy részletek hiányában lehetetlen következtetni a sportoló várható életminőségére. Egy német idegspecialista, Dr. Andreas Pingel a Focusnak azt mondta, hogy a Schumacherhez hasonló traumát átélteknek „mindössze 10-30 százaléka" lesz képes „elviselhető fogyatékosságokkal" felépülni. A német ideggyógyászok szövetségének elnöke, Dr. Andreas Ferbert hozzátette, hogy a tartós vegetatív állapot is elképzelhető.

Mások – köztük a Dr. Mika Niemela, egy finn idegsebész – úgy vélték, hogy Kehm megfogalmazása, miszerint Schumacher „kommunikál" a családjával, homályos, és akár egyszerű szemkontaktust is jelenthet. „Nem szeretnék pesszimistának tűnni, és nagyon bízom benne, hogy tényleg javul az állapota, de ha a kiadott információ helyes, akkor a felépülésére meglehetősen kicsi az esély" – tette hozzá. „Öt és fél hónapot kellett töltenie az intenzív osztályon, a trauma tehát súlyos volt. Igen, valószínűleg állandó felügyeletre szorul." A hamburgi kórház orvosa, Dr. Heinzpeter Möcke egyetértett kollégájával abban, hogy nem világos, Schumacher „ébrenléte" pontosan mit jelent. Ugyanakkor rámutatott, hogy „valószínűleg mindent újra kell majd tanulnia: nyelni, mozogni, sétálni, beszélni. Ez egy borzasztóan lassú folyamat lesz, apró lépésekkel."

Nem mindenki ennyire borúlátó. Egy brit rehabilitációs szakember, Dr. Ganesh Bavikette szerint vannak biztató jelek, mert Schumacher 45 évesen „még viszonylag fiatal, fizikailag fitt, és feltételezem, hogy nem volt sok kórelőzménye." Egykori versenyzőtársa és barátja, Olivier Panis a német RTL-nek azt állította, Schumacher „biztosan nem lesz mozgásképtelen. Nem kényszerül tolószékbe. Ami azonban a szellemi állapotát illeti, arról még semmit sem tudunk. Türelmesnek kell lennünk." Annál is inkább, hogy sok neurológiai vizsgálatot csak most lehet elvégezni rajta, amikor már nincs kómában.

A lausanne-i CHUV kórház, ahová Schumachert átszállították Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Schumacher rehabilitációját, amely hónapokig, sőt akár évekig is tarthat, a lausanne-i egyetemi kórházban folytatják – bár erről Kehm nem adott felvilágosítást, a versenyző svájci otthonától mindössze harminc kilométerre fekvő intézmény szóvivője a Reutersnek megerősítette a Bild értesülését.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!