Vágólapra másolva!
Cesare Fiorio szerint az olaszok nem értik a gyengélkedés valódi okait, ezért menesztették a csapatfőnököt. Úgy véli, Marco Mattiaccinak kedvezhet, hogy a Ferrari már esélytelen az idei bajnoki címre.

Cesare Fiorio úgy gondolja, nem a Ferrari múlt héten lemondott csapatfőnöke, Stefano Domenicali okolható az istálló sikertelenségeiért, az olasz „csak a legújabb bűnbak” volt a vezetőség szemében. A Ferrarit 1989 és 1991 között sportigazgatóként irányító Fiorio szerint a csapatfőnök esete a technikai igazgató Aldo Costáéhoz hasonlítható, akit egyébként pont Domenicali menesztett még 2011-ben. Costát a Ferrari gyenge eredményei miatt küldték el, azóta viszont a Mercedesnél dolgozik, és komoly szerepet vállalt a 2014-ben egyelőre verhetetlen W05 tervezésében.

„Kár, hogy Stefano Domenicalival ugyanúgy bántak, mint a legutóbbi bűnbakkal, Aldo Costával” – nyilatkozta Fiorio a Speed Weeknek. „Ez egy leegyszerűsítő látásmód, amely nem vizsgálja meg a sikerek és kudarcok valós okait.”

Domenicali állítása szerint önként távozott a Ferrari éléről Forrás: Ferrari

Fiorio ennek ellenére nem írja le a Ferrari új csapatfőnökét, Marco Mattiaccit, szerinte bizalmat kell szavazni a 44 éves üzletembernek. Azt sem tartja különösebb problémának, hogy Mattiacci neve az autóversenyzésben viszonylag ismeretlen, miután korábban a Ferrari észak-amerikai és ázsiai divíziójának vezérigazgatójaként dolgozott.

„A menedzsmentek az esetek 80 százalékában hasonló döntéseket hoznak, függetlenül attól, hogy milyen iparágban tevékenykednek” – vélekedett. „A döntéseknek csak 20 százaléka igényli az adott terület szakértőinek tudását és tapasztalatát. Erre a tapasztalatra azonban nem lehet egy hónap, vagy akár egy év alatt szert tenni.”

Fiorio szerint ezért mindenképpen időt kell hagyni Mattiaccinak, hogy kiteljesedhessen a Ferrari élén. Rámutatott, hogy az olasznak valószínűleg lesz is ideje az új rendszer kidolgozására, hiszen ebben az idényben már senki nem vár komolyabb sikereket a Ferraritól. „Valójában már most kijelenthetjük, hogy a 2014-es év a Mercedesé” – mondta.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!