Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel az idén eddig négyből háromszor kikapott csapattársától, amit sokan azzal magyaráznak, hogy az utóbbi években mindig a mezőny legjobb autóját vezette. Daniel Ricciardo ázsiója egyre nő, de Helmut Marko szerint korai megítélni a rivalizálásukat.

Sebastian Vettelnek a Kínai Nagydíjon idén már másodszor kellett a Red Bull kérésére elengednie csapattársát, Daniel Ricciardót, amire ezúttal kissé dühösen reagált a négyszeres világbajnok. Amikor megtudta, hogy a mögötte haladó, nagyobb tempót diktáló ausztrál ugyanolyan gumikon halad, mint ő, és ennek ellenére el kellene engednie, először azt felelte az utasításra: „balszerencse.” Ezzel sokak szerint arra utalt, hogy nem kíván engedelmeskedni, amit alátámasztott az is, hogy a pályán eleinte nem húzódott félre Ricciardo elől, ezért az ausztrál végül csak akkor tudta megelőzni, amikor lesodródott az ideáls ívről. Utólag a csapat és Vettel is azt állította, hogy elengedte Ricciardót

„Nagyon el lett kényeztetve a sok győzelemmel és szép pillanattal, de az a teljesítmény már a múlté. Elfelejtette, hogy milyen, amikor más autót kell vezetnie” – nyilatkozta a Niki Lauda Vettelről a német RTL televíziónak. „A befújt diffúzoros autóknál kifejlesztett egy olyan vezetési technikát, amellyel mindenkinél gyorsabb volt. De most Ricciardónak, aki sosem ment a régebbi Red Bullokkal, így csak a mostani autójukat ismeri, sikerült megzaboláznia azt” – tette hozzá a Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli igazgatója.

„Azokban az években, amikor Webber volt a csapattársa, mindenki csak érte dolgozott, és az élet sokkal könnyebb volt számára” – nyilatkozta Felipe Massa is Vettelről. „Most viszont nagyobb a nyomás rajta, ami megváltoztatta a helyzetet. Nem akarom megkérdőjelezni a tehetségét, mert amit korábban tett, azért elismerés illeti, most azonban ezen a szituáción kell felülkerekednie.”

Ricciardo eddig meglepetésre jobb volt Vettelnél Forrás: AFP

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke úgy véli, Vettelnek csak arra van szüksége, hogy végre ráérezzen az idei autóra. „Tudjuk, hogy Seb nagyon érzékeny az autójára, különösen, ami a kanyarok bejáratát illeti” - jegyezte meg arra célozva, hogy a címvédő főleg a féktávok végén küszködik.

Dr. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója szerint még nem érdemes állást foglalni a két csapattárs közötti erősorrendről. „Még nem lehet megítélni a rivalizálásukat. Ez korai. Meg kell találnunk azt a beállítást, amellyel Vettel ismét a gumihasználat mestere lehet” – nyilatkozta a Der Spiegelnek.

Vettel küszködésével párhuzamosan egyre nő Ricciardo ázsiója a paddockban, pedig a Toro Rossónál töltött évek alatt nem tudott egyértelműen akkori csapattársa, Jean-Eric Vergne fölé kerekedni. „Eddig ő a szezon meglepetése" – nyiltkozta róla Jean Alesi. Jacques Villeneuve hozzátette: „Mindig gyors volt az időmérőkön, de nem volt igazán gyors a versenyeken. Mostanra viszont azokon is erős lett.”

„Akkor a legjobb csapatot váltani, amikor minden megváltozik” – mondta Massa Ricciardóról. „Biztos vagyok benne, hogy nehezebb lett volna neki tavaly megérkezni (a Red Bullhoz), amikor Vettel már évek óta szinte ugyanazt az autót használta” – tette hozzá a Williams versenyzője.