Vágólapra másolva!
Úgy érzi, felfújták a Gutiérrezzel Bahreinben történt ütközését, és a túl szigorú bíráskodás miatt a pilóták egyre kevésbé mernek kockázatokat vállalni.

Pastor Maldonadót a Bahreini Nagydíj alatt 10 másodperces stop&go büntetésre ítélték, a kínai rajtrácson 5 hellyel hátrébb sorolták, és még 3 büntetőpontot is a számlájára írtak, miután a bokszból kihajtva oldalról felöklelte Esteban Gutiérrezt. A Lotus venezuelai versenyzőjét sokan nyíltan kritizálták meggondolatlan vezetési stílusa miatt, ő azonban úgy véli, az incidens egyszerű félreértés volt, és csak azért fújták fel, mert a Sauber az ütközésben felborult.

Maldonado szerint ettől eltekintve semmivel nem volt súlyosabb az eset, mint Jules Bianchi és Adrian Sutil koccanása. „Gyenge ütközés volt" – mondta Sanghajban. „Szerintem egyszerű versenybaleset történt, de az autók alacsony orra miatt (Gutiérrez) azonnal felszállt a levegőbe, ahogy az oldaldobozához értem. Kicsit sokkoló volt repülni látni az autóját, erre nem számítottam. Most azonban számolnunk kell ezzel."

Maldonado elismerte, hogy a szabályokat be kell tartani, ugyanakkor hozzátette, hogy a túl szigorú ítélkezés letöri a pilóták harci kedvét. A büntetések miatt „nem versenyezhetünk. Egyszerűen a pályán maradva türelmesen ki kell várnunk, hogy az előttünk haladónak valamiféle problémája adódjon" – magyarázta.

Maldonado úgy érzi, feleslegesen csináltak nagy ügyet a Gutiérrezzel történt ütközéséből Forrás: AFP/Marwan Naamani

„Ha egy támadás nem alakult teljesen tisztán, vagy az ellenfelünk keményen védekezik, ezért kockáztatnunk kell, megbüntetnek. Úgyhogy (a bíróknak) kicsit rugalmasabbnak kellene lenniük."

Szerinte csak mostanában lett divat mindenért büntetni. „A versenyzők mindig fognak kockázatokat vállalni. Ha esélyünk kínálkozik az előzésre, muszáj így tennünk, csakhogy a szabályok a látványosságok ellen vannak" – magyarázta. „Tíz évvel ezelőtt az egymással harcoló autók rendszeresen összekoccantak, mert ezért nem járt büntetés. Most alkalmazkodnunk kell a változáshoz."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!