Vágólapra másolva!
Az olasz csapatnál tisztában vannak vele, hogy a pénteki eredményekből nehéz kiolvasni a valós erőviszonyokat, de így is örülnek Alonso 1. és 2. helyének.

A Kínai Nagydíj egyik legnagyobb meglepetése eddig a Ferrari feltámadása: Fernando Alonso megnyerte a délelőtti szabadedzést, és délután, az opciós gumikon is csak másfél tizeddel kapott ki az első helyezett Lewis Hamiltontól, ráadásul a középső, technikás szektorban a legjobb időt futotta. Szép bemutatkozás volt ez a spanyol részéről az új csapatfőnök, Marco Mattiacci előtt.

Azért volt némileg váratlan a Ferrari jó szereplése, mert Alonso és Kimi Räikkönen az idén még a dobogóra sem állhatott föl, a legutóbbi versenyen például csak egy 8. és egy 9. helyet szereztek, amit a versenyképtelen technikával magyaráztak.

„A mai gyakorlásnak talán kevesebb haszna lesz, mint általában, mert holnapra esőt jósolnak. Hoztunk pár kisebb fejlesztést Kínába, olyanokat, amiket már a bahreini teszten kipróbáltunk. Jó hír, hogy minden az elvárások szerint működött. Minden versenyre készülünk új alkatrészekkel – még egy plusz lépést meg kell tennünk előre, ha ütőképessé akarunk válni” – nyilatkozta a kétszeres világbajnok spanyol. „Ez a pálya különösen keményen bánik a gumikkal, a lágyakat nagyon megviseli a szemcsésedés a hosszú etapokon. Ha holnap esni fog, kevesebb információnk lesz a versenyre, és a megérzéseinkre kell majd hagyatkoznunk. A többiek teljesítményétől függetlenül elégedett vagyok a mai napi munkánkkal” – tette hozzá.

Fernando Alonso Forrás: Ferrari

Kimi Räikkönen, aki Bahrein óta új kasztnit kapott, pechesebb volt csapattársánál, mert az első edzésen az első futómű meghibásodása miatt csak egyetlen ellenőrző kört tudott megtenni , a második szabadedzésen azonban már 7. lett. „Délután, amikor elhárítottuk a hibát, megpróbáltuk behozni az elvesztett időt. Főleg a beállításokra koncentráltunk, a versenyszimuláció egy részét ezért fel kellett áldoznunk” – mondta a finn.

Pat Fry, a kasztniért felelős igazgató elárulta, mivel foglalkoztak az edzéseken. „Délelőtt Kimi a garázsban maradt, Fernando viszont sikeresen végrehajtott néhány aerodinamikai tesztet, és a motorja működését is ellenőrizhettük. A délután simábban zajlott, mindkét autónak az egyensúlyán és a teljesítményleadásán dolgoztunk.”

Fry tisztában van vele, hogy a mai jó eredményekből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. „Az alacsony hőmérséklet hatással volt a gumik teljesítményére. Ugyan a pálya várhatóan jobb állapotú lesz holnap, de egy esetleges eső így is szerencsejátékká változtathatja az időmérőt” – tette hozzá.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!