Vágólapra másolva!
Szerinte az USÁ-ból képtelenség működtetni egy F1-es istállót, ahogy Gene Haas szeretné. Ő azonban felkészült a nehézségekre.

Egy NASCAR-csapat társtulajdonosa, Gene Haas nemrég jelentette be, hogy el akar indítani egy F1-es alakulatot, amihez már az FIA jóváhagyását is megkapta. A Haas Formula bázisa az észak-karolinai Kannapolisban lenne, Olaszországban vagy Németországban csak egy összeszerelő műhelyt létesítenének. Ez azonban a hétszeres nagydíjgyőztes Juan-Pablo Montoya szerint nem fog működni.

„Ha itt, az államokban akarja felépíteni a csapatát, akkor teljesen őrült" – jelentette ki a 38 éves kolumbiai, aki a NASCAR-ról az idén IndyCar-ra váltott. „Sőt, ezt még őrültségnek sem lehet nevezni, mert egyszerűen értelmetlen. Senkit nem lesz képes rávenni arra, hogy Angliából Charlotte-ba költözzön."

Bár egy helyi csapat sokat dobhatna az F1 népszerűségén az USÁ-ban, Montoya úgy véli, az F1-nek nem szabad elszakadnia az európai gyökereitől. „Ott van az eredeti szurkolói bázisa, ott szeretik azokat az autókat. Nem lenne célszerű eltávolodnia Európától" – mondta. „Tudom, hogy máshonnan több pénzt adnak a versenyekért, de képzeljük csak el, mi történne, ha elvesztenénk a Brit és a Spanyol Nagydíjat. Rengeteg nagy futam van ott, és azokat nem szabad elrontani."

Haas azt ígérte, ha bebizonyosodik, hogy a terve nem működik, hajlandó lesz változtatni rajta. „Nyilván mindent szkeptikusan fogadnak, amit korábban még nem csinált senki" – vélte. „Ezen én csak úgy enyhíthetek, ha megcsinálom, de szerintem elég rugalmasak vagyunk. Ha valami nem megy jól, új irányba fordulunk, és bármi is kell hozzá, elérjük a céljainkat."

„Azokról, akik kudarcot vallottak, nem tudok beszélni. Nem tudom, miért nem jött össze nekik. De a csapdákat, amelyekbe ők beleestek, én talán elkerülhetem. Meggyőződésem, hogy minden eszközünk adott a sikerhez. Eddig elég jól boldogultam az olyan projektjeimmel, amelyekről mások úgy tartották, hogy nem lehet megvalósítani őket."

Bár a többek között F1-es csapatokat is kiszolgáló Windshear szélcsatorna száz százalékban Haas tulajdonában van, egyelőre nem önálló konstruktőrként, hanem a Dallara segítségével építené az autóit. A 62 éves üzletember egyébként a Haas Automation, egy CNC marógépeket gyártó vállalat alapítója, és nem rejtette véka alá, hogy az F1-ben ezt a cégét szeretné reklámozni.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!