Vágólapra másolva!
Belülről léptetett elő valakit, és szerinte az sem probléma, hogy Marco Mattiacci nem járatos a Forma-1 ügyeiben. A leköszönt Stefano Domenicali utódja már ezen a hétvégén, Kínában munkába áll a csapat élén.

Stefano Domenicali lemondása, illetve utódja, Marco Mattiacci kinevezése a Ferrari sportrészlegének élére vegyes fogadtatásban részesült a közvélemény részéről. Sokan meglepőnek találják, hogy a 44 éves Mattiacci személyében egy olyan embernek szavaztak bizalmat, aki előzőleg a Ferrari ázsiai illetve észak-amerikai divízióját vezette, s bár menedzserként sikeres volt – az USA-ban az irányítása alatt 20 százalékkal nőttek az eladások –, a Forma-1 sajátos világáról semmilyen közvetlen tapasztalata nincs, sőt az autósportba is csak a Grand-Am révén kóstolt bele kissé.

A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo azonban nem tartja aggályosnak ezt, és azt mondta, nem akart egy „zsoldost" Domenicali helyére. „Úgy döntöttem, nem kezdek keresgélni egy zsoldost a nagyvilágban, hanem egy fiatal menedzsert nevezek ki, akiben nagyon bízom, és aki a Ferrari családhoz tartozik" – magyarázta. „Nálunk is rengeteg a tehetséges, jó képességű ember, és sok technikai szakemberünk van, akiktől azonnali reakciót várok."

Hangsúlyozta továbbá, hogy Mattiacci élvezi a FIAT vezérigazgatójának, Sergio Marchionnének a támogatását is. Montezemolo emellett azt ígérte, az eddiginél jobban rajta fogja tartani a szemét az elmúlt években küszködő F1-es csapat tevékenységén. „Segíteni fogok neki, ahogy korábban is tettem" – mondta Mattiacciról. „Közelebb leszek az F1-hez, több időt fogok eltölteni vele. Most tekintsünk előre, hiszen mindenkinek meg kell tennie, ami tőle telik, hogy újra versenyképessé váljunk."

Marco Mattiacci még 1999-ben, a Jaguartól igazolt a Ferrarihoz Forrás: Ferrari

Montezemolo méltatta a 49 éves Domenicalit is, aki 1991 óta dolgozik a Ferrarinál, s az F1-es istállót 2008 januárja óta irányította. „Olaszországban ritka, hogy valaki lemondjon" – mutatott rá. „Annak ellenére, hogy az elmúlt huszonhárom évben számtalan vb-címet nyert, Domenicali elég erős volt ahhoz, hogy az elmaradt eredményekért vállalja a felelősséget."

Domenicali hétfőn azt állította, önként távozik a csapat éléről. „Mindannyiunk pályafutásában vannak pillanatok, amikor bátorságra van szükség egy döntés meghozatalához" – mondta. „Eljött a nagy változás ideje. Vállalom a felelősséget a helyzetért, amelybe kerültünk, ahogy vállaltam mindig. A döntésemnek azt a célja, hogy a cég érdekében lökést adjak a csapatnak.

Mattiaccit azonnal bedobták a mélyvízbe, hiszen már a hétvégi Kínai Nagydíjon elfoglalja Domenicali helyét a bokszutcai irányítóközpontban.

Az elemzésünket arról, hogy Domenicali irányítása alatt a Ferrari miért nem tudta megismételni korábbi sikereit, itt olvashatják.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!