Vágólapra másolva!
Nem helyeslik, hogy olyan orvosok is nyilatkoznak a kómában fekvő sportoló kilátásairól, akik közvetlenül nem ismerik az állapotát. Schumacher továbbra is csak pillanatokra van ébren és magánál.

Michael Schumacher állapotában a múlt héten nála tett látogatás után két barátja és versenyzőtársa, Jean Alesi és Felipe Massa is biztató jelekről számolt be, azt állítva róla, hogy reagál a környezeti ingerekre. A hétszeres világbajnok menedzsere és szóvivője, Sabine Kehm azonban vasárnap az ARD-nek azt mondta, hogy bár Alesi valóban járt a grenoble-i kórházban, ezek a beszámolók nem hitelesek, és szerinte a sajtó nyomására hangoztak el.

Hozzátette, hogy Schumacher reakciói egyelőre „nagyon behatárolt jellegűek", és fejsérülésének jellegéből adódóan még a kezelését végző orvosok sem tudnak prognózist adni a távolabbi kilátásairól. Ezért a családját bosszantja, hogy a sajtó folyamatosan találgat az állapotával kapcsolatban. „Főleg az háborítja fel őket, hogy olyan orvosokat idéznek, akik nem vesznek részt Michael kezelésében" – mondta. „Sok gondot okoztak a kívülállók kijelentései, amelyek miatt időnként akkor is nyilatkoznunk kell, amikor pedig nem akarnánk."

Kehm ugyanúgy írta le a több mint száz napja kómában fekvő Schumacher állapotát, ahogy április elején. „Vannak rövid pillanatok, amikor magánál van, és apró jelek javulásra engednek következtetni" – magyarázta. „Vannak pillanatok, amikor ébren, és vannak, amikor tudatánál van."

Schumacher pillanatokra ébren és tudatánál van Forrás: AFP

„Én természetesen nem vagyok orvos, ezért csak laikus módon tudom leírni ezt, de van különbség a között, hogy valaki csak ébren van, vagy tudatánál is. Az utóbbi azt jelenti, hogy képes kapcsolatot teremteni a környezetével."

„A családra való tekintettel nem szeretnék beszélni a részletekről, a Michael mellett dolgozó orvosi stáb képességei felől azonban nincsenek kétségeink, hiszen a területükön szakértőnek számítanak" – tette hozzá.

Schumacher még múlt december 29-én szenvedett síbalesetet a franciaországi Méribelben, amikor két pálya között átcsúszva elesett, és beverte a fejét egy sziklába. Percekkel később elvesztette az eszméletét, majd két műtétet követően, a kezelés részeként sokáig mesterséges kómában tartották, amelyből január végén kezdték felébreszteni. Már akkor figyelmeztettek rá, hogy a folyamat sokáig tarthat.

Dr. Veres Róbert idegsebész, aki a 2009-es hungaroringi baleset után részt vett a súlyos koponyasérülést szenvedő Massa fejműtétjében, az Origónak múlt pénteken azt mondta, hogy a Kehm által megosztott információkból nehéz megállapítani, Schumacher állapota mennyire javult valójában.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!