Vágólapra másolva!
A Mercedes nem változtat azon a politikáján, hogy a két versenyző beleláthat egymás telemetriájába, még ha ez feszültségekhez is vezethet a későbbiekben.

A Mercedes versenyzői korlátlanul belelátnak egymás telemetriájába, aminek az elmúlt két nagydíjon gyakorlati jelentősége is volt. Malajziában Nico Rosberg kezdte jobban a hétvégét, de Lewis Hamilton az adatait átnézve vasárnapra megfordította köztük a helyzetet, és a versenyen már úgy volt ő a gyorsabb, hogy az autója kevesebb benzint is fogyasztott közben. A következő héten Rosberg tanulmányozta Hamilton telemetriáját, így a Bahreini Nagydíjon ő tudott jobb tempót diktálni – igaz, jobb rajtja miatt végül ott is a csapattársa nyert.

A Mercedes F1 igazgatója, Toto Wolff elismerte, hogy ez feszültséget okozhat, de azt mondta, a csapat pilótái a továbbiakban is beleláthatnak majd egymás adataiba. „A nyílt információmegosztás politikájához ragaszkodunk" – jelentette ki. „Nálunk alapszabály, hogy a garázs két fele mindig láthatja, mit csinál a másik."

„Ugyanakkor realistának kell lennünk. A versenyzőinknek muszáj megpróbálniuk előnyt szerezniük egymással szemben, ezért lehet, hogy az időmérő végéig egy keveset vissza fognak tartani, ami teljesen normális."

Hamilton és Rosberg a telemetrián is osztozik Forrás: AFP/Patrick Baz

„Arról azonban szó sem lehet, hogy valaki csak saját magának dolgozzon, és nem ossza meg a másikkal az információkat, hiszen mindkét versenyzőnk tudja, honnan jöttünk. Jelenleg abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az élen harcolhatunk, de ezt a szemléletet és filozófiát meg akarjuk tartani."

Hamilton azt mondta, a bahreini verseny után, amelyen nem tudta tartani a lépést a csapattársával, alaposan el fog mélyedni a telemetriájában. Rosberg ennek ellenére úgy véli, így helyes. „Minden nyitott. Mindent látunk, elvben bármit meg tudunk találni. De valójában olyan sok az adat, hogy képtelenség mindent észrevenni" – magyarázta. „Rendszeresen rábukkanunk egy-két apró részletre, de nem túl sokra. Szóval nyílt lapokkal játszunk, és ennek így is kell lennie."

Bár Hamilton és Rosberg Bahreinben kiélezett párharcot folytattak, az utolsó centiméterig kihasználva a pályát, s utána elismerték, hogy nem mindig látták egymást, a Mercedesnél megígérték, hogy amíg nem ütköznek, szabadon, csapatutasítások nélkül küzdhetnek.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!