Vágólapra másolva!
Nem csak az idényzárót. Az ötletét azonban bizonyára el fogják gáncsolni, mert sem a nagy, sem a kis csapatoknak nem áll érdekében. Toto Wolff szerint oda kell figyelni a közönség véleményére is.

Bár heves ellenállás fogadta azt az új szabályt, amely szerint ettől az évtől kezdve az idényzáró dupla pontszámot ér, az Auto Motor und Sport úgy tudja, Bernie Ecclestone szeretné, ha az utolsó három futamon is a szokásos pontok kétszeresét osztanák ki. Így próbálná biztosítani, hogy a világbajnoki küzdelem minél tovább nyitott maradjon.

Az elképzelése azonban valószínűleg meg fog bukni a csapatok ellenállásán. Ahhoz, hogy a rendszert idén bevezessék, száz százalékos egyetértésre lenne szükség, csakhogy az istállók többsége már a dupla pontos idényzárót is ellenzi, mert a közvéleménykutatások szerint a sport közönségének 90 százaléka elutasítja.

A Mercedes ügyvezető-igazgatója, Toto Wolff ezért azt javasolja, hogy gondolják át, nem kellene-e visszatérni a tavalyig használt pontrendszerhez. "Vajon helyes lépés volt, vagy sem? A közönségünk 99 százaléka szerint nem, és ez számít igazán, úgyhogy talán felül kellene vizsgálnunk" – mondta az Autosportnak a dupla pontos idényzáró bevezetéséről.

Ecclestone az utolsó három futamon akarna dupla pontokat Forrás: AFP

Wolff ugyanakkor elismerte, hogy "vannak érvek a megtartása mellett is, hiszen ha bármilyen okból ugyanolyan egyoldalú lesz a küzdelem, mint tavaly, és az egyik csapat nagy előnyre tesz szert, ezzel a szabállyal fenn lehet tartani az izgalmakat." A Red Bull főnöke, Christian Horner pedig megjegyezte, hogy bár a törekvést érti, "az elmúlt négy évből kétszer csak az utolsó versenyen dőlt el a vb-cím sorsa az előző pontrendszerben is."

A csapatok több más okból is ellenzik, hogy az utolsó három futam kétszeres pontszámot érjen: így az aktuális autó fejlesztési programját az eddiginél is tovább kellene életben tartani, hiszen a pénzdíjakat a konstruktőri helyezés alapján osztják ki, és a szezon végén nagyon lemaradhatna, aki hamarabb áthelyezi a hangsúlyt az új modelljére. Ez viszont megdobná a költségeket is.

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel a Forma-1 hivatalos honlapján abszurdnak minősítette a dupla pontos szabályt. „Olyan, mintha a fociban az utolsó öt percben lőtt gólok kettőt érnének" – vélte. „Senkinek nem jutna eszébe ilyen bizarr ötlet."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!