Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel átmenetileg megtartja az 1-est, de későbbre a Nigel Mansell által híressé tett 5-öst választotta. Fernando Alonso mostantól a 14-essel, Kimi Räikkönen a 7-essel, Lewis Hamilton pedig a 44-essel fog versenyezni.

Az FIA nyilvánosságra hozta, hogy az egyes versenyzők 2014-től milyen állandó rajtszámot kapnak a Forma-1-ben. A rajtszámok eddig évente változtak, mert a rendszer szerint mindig az aktuális egyéni világbajnok és csapattársa kapta az 1-es/2-est, aztán a többi istállónak az előző évi konstruktőri összetett eredményének megfelelő növekvő sorrendben, páronként osztották ki a többi számot, a balszerencsésnek tartott 13-ast kihagyva.

Mivel így a rajongók nehezen tudták követni, hogy ki melyik rajtszámmal versenyez, ráadásul ez a szisztéma a marketing szempontjából sem volt ideális, az FIA a csapatokkal karöltve úgy döntött, ettől az évtől kezdve mindenki állandó számot választhat, amelyet az egész pályafutása alatt meg kell tartania. Az új szisztéma szerint az uralkodó világbajnok továbbra is viselheti az 1-est, ha szeretné, de neki is rendelkeznie kell egy másik, állandó számmal.

A rajtszám a sisakokon is rajta lesz, hogy könnyebb legyen azonosítani a versenyzőket Forrás: MTI/Földi Imre

A nyilvánosságra hozott lista tanúsága szerint Sebastian Vettel élt a lehetőséggel, és 2014-ben az 1-essel fog versenyezni, ám miután elveszíti a vb-címet, az 5-öst kapja meg, a másik Red Bullt vezető Daniel Ricciardo pedig a 3-ast kérte magának. Kimi Räikkönen rajongóinak a 7-esre lesz érdemes odafigyelniük, míg Fernando Alonso a 14-est, Jenson Button a 22-est, Lewis Hamilton pedig a 44-est választotta. A 13-as sem maradt üresen, Pastor Maldonado ugyanis azt találta a legvonzóbbnak. A legmagasabb rajtszám, a 99-es, Adrian Sutilé lesz. A legendás 27-est, amelyet a közvélemény Gilles Villeneuve-vel azonosít, bár az F1 története során több más versenyző is sokáig használta, Nico Hülkenberg örökölte meg.

Noha a Marussia korábban nem jelentette be, hogy hosszabbít vele, a listán szerepel Max Chilton is, akiről szombaton megerősítették, hogy Jules Bianchi csapattársa maradhat. Így már csak két szabad pilótaülés van a 2014-es mezőnyben, mindkettő a Caterhamnél. A Lotus és a Marussia még megcsillagozva, azaz feltételesen szerepel a nevezési listán, de valószínűleg csak formalitás, hogy állandó jelleggel is rákerüljenek.

A teljes lista:

1 – Sebastian Vettel
3 – Daniel Ricciardo
6 – Nico Rosberg
7 – Kimi Räikkönen
8 – Romain Grosjean
11 – Sergio Pérez
13 – Pastor Maldonado
14 – Fernando Alonso
17 – Jules Bianchi
19 – Felipe Massa
20 – Kevin Magnussen
21 – Esteban Gutiérrez
22 – Jenson Button
25 – Jean-Eric Vergne
26 – Danyiil Kvjat
27 – Nico Hülkenberg
44 – Lewis Hamilton
77 – Valtteri Bottas
99 – Adrian Sutil

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!