Vágólapra másolva!
A Ferrari elnöke szerint Bernie Ecclestone távozása után nem egyetlen embernek, hanem egy szakértőkből álló csoportnak kellene irányítania a Forma-1-et. Montezemolo kevesebb versenyt rendezne olyan országokban, ahol kicsi az érdeklődés a sportág iránt.

Az utóbbi években egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy mi lesz a Forma-1-gyel, miután Bernie Ecclestone már nem tudja irányítani a sportágat. A 83 éves brit üzletember évtizedek óta az F1 teljhatalmú urának számít, ezért távozása után mindenképpen komoly változásokra kell számítani. Luca di Montezemolo szerint senkitől sem lehet elvárni, hogy átvegye Ecclestone szerepét, ezért teljesen át kell majd szervezni a sportág irányítását, és egy szakértőkből álló csoportot kellene megbízni a feladattal.

"Bernie kivételes ember - szerintem az ő távozása után másképp kell megközelítenünk a sportág irányítását" - nyilatkozta a Ferrari elnöke egy sajtóeseményen. "Bernie az Bernie - sok pozitív tulajdonsága van, és néhány negatív is, mint mindannyiunknak."

Montezemolo reméli, hogy Ecclestone még sokáig a Forma-1 élén maradhat, de szerinte mindenképpen gondolkozni kell a pótlásáról. Az olasz úgy véli, azt is meg kell vizsgálni, hogy a jelenlegi helyzethez képest hogyan lehetne jobbá tenni a Forma-1-et. "Nem arról van szó, hogy Bernie után egy Rob, egy Jon vagy egy Mario kerül-e az F1 élére - az a kérdés, hogy hogyan fogjuk megközelíteni a sportágat érintő problémákat, például a kereskedelmi ügyeket, a televíziós közvetítések jogait vagy a nagydíjhelyszíneket."

Montezemolo maga sem vállalná az F1 irányítását Forrás: AFP/Fred Duflour


Montezemolo szerint a Forma-1-nek több területen is változásokra van szüksége. A versenyzést a rengeteg technológiai eszköz és a szabályváltozások miatt túl "bonyolultnak" tartja, és egyes versenyhelyszínekkel sincs megelégedve. "Belefáradtam abba, hogy olyan pályákon versenyezzünk, ahol nincs is közönségünk" - mondta. "Így milyen kapcsolatot tudnánk kialakítani az ottani emberekkel?"

"Szerintem manapság a kisfiúk is kevésbé szeretik az autókat és a Forma-1-et" - folytatta. "Ennek egyik - bár nem az egyetlen - oka az, hogy a versenyek túl bonyolulttá váltak, nehéz őket követni. A médiával, a televízióval, a rádióval, az írott sajtóval és az internettel együttműködve közösen kell kitalálnunk, mi lehet a megoldás a problémákra."

Az olasz azonban úgy véli, amíg Ecclestone van hatalmon, másnak nem kell beleszólnia az irányításba. "Amíg Bernie itt van, tudja, mit csinál. Intelligens ember, még ha néha kicsit konzervatív is" - nyilatkozta. "De ő Bernie, és soha nem fogadnám el, hogy egyetlen emberrel helyettesítsük - akár Luca di Montezemolóval, akár bárki mással."

"Egy irányítói csoportot kell létrehoznunk, ahol lesz egy vezérigazgató, egy másik személy pedig a versenyzésért lesz felelős. A versenyzés azonban nem csak a szabályokról szól, sok tényezőt kell figyelembe venni."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!