Vágólapra másolva!
A gumigyártó szerint az osztrákok panaszkodása miatt alakult ki annyi vita a gumik körül 2013-ban. Úgy véli, nem őket kellett volna hibáztatni a gyorsan elhasználódó gumikért.

A Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery elárulta, csalódott a Red Bullban, amiért az osztrákok az idény első felében többször is nyíltan kritizálták a gyorsan elkopó abroncsaikat. A címvédő elsősorban biztonsági okokra hivatkozva kérte a gyártót, hogy a gyakori defektek miatt az idény közben változtassanak a gumikon, bár sokak szerint csak az nem tetszett nekik, hogy a Ferrari és a Lotus jobban bánt a Pirellikkel. Az olaszok végül a defektekkel tarkított Brit Nagydíj után valóban új abroncsokat vetettek be, és a Ferrari többek között erre is fogta az idény második felében tapasztalt visszaesését.

"Egyértelműen csalódást okozott, hiszen mindenkinek ugyanazzal a kihívással kellett megbirkóznia" - nyilatkozta az Autosportnak Hembery a Red Bull kritikáiról. "Ráadásul ez nyitott utat a csapatok közötti harcnak is - mindenki arról vitázott, hogy nekünk mit szabad, és mit nem szabad megtennünk. Belekeveredtünk az istállók háborújába."

A Pirelli a kritikák ellenére a Forma-1 gumiszállítója marad Forrás: Pirelli


Hembery úgy érzi, az őket bíráló csapatok véleménye befolyásolta a sajtót és a döntéshozókat is, erre pedig nem lett volna szükség. "A csapatok partnereként mindig azt mondtuk, hogy ha az összes istálló - vagy maga a sportág - kéri a változtatást, akkor eleget teszünk a kérésüknek. Az viszont nagy csalódásként ért, hogy a médiát felhasználva nyomás alá helyeztek minket" - magyarázta a sportigazgató, aki szerint az elmúlt éveket uraló Red Bullnak a többieknél is kevesebb oka lett volna a panaszkodásra.

Hembery úgy véli, az idény közben sokan elfelejtették, hogy a Pirelli pont a csapatok és a szövetség kérésére készített gyorsan kopó gumikat. "Azt csináltuk, amire megkértek minket - ha a sport nem védett meg minket a kritikáktól, akkor ezt magunknak kell megtennünk" - jelentette ki.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!