Vágólapra másolva!
Kiírtak egy tendert a rajtrácson maradt üres helyek betöltésére. Az új istállók 2015-ben vagy 2016-ban csatlakozhatnak a mezőnyhöz.

A Forma-1 szabályai jelenleg tizenkét csapat indulását teszik lehetővé, de a HRT tavalyi kiesésével csak tizenegy maradt, és nem kizárt, hogy hamarosan tovább csökken a számuk, mert az anyagi gondokkal küzdő Marussia megpróbál összeolvadni egy másik istállóval. Az FIA ezért szerdán felhívást tett közzé, amelyben új csapatokat invitál a sportba.

A szövetség honlapján megjelentetett közlemény szerint a jelentkezőknek 2014. január 3-ig kell jelezniük a részvételi szándékukat az FIA titkárságán. Az 5000 eurós regisztrációs díj mellett benyújtandó dokumentumokban többek között meg kell nevezniük a csapat mögött álló befektetőket, valamint fel kell fedniük a vezető beosztású személyek kilétét, csatolva a részletes önéletrajzukat.

Február 28-ig választják ki a jelentkezők közül azokat, amelyek aztán részt vehetnek a szelekciós folyamat további részében. A felvázolt kritériumok között szerepel „a csapat technikai szakértelme és erőforrásai", a versenyképességhez szükséges biztonságos anyagi háttér megléte, valamint „a csapat tapasztalatai és humán erőforrásai." Az FIA ugyanakkor figyelembe veszi azt is, hogy a jelentkezők „milyen értékekkel tudnának hozzájárulni a világbajnokság egészéhez."

A Marussia 2010 óta egy pontot sem szerzett Forrás: AFP

Legutóbb 2010-ben csatlakozott három új istálló – a HRT, a Lotus (a Caterham elődje) és a Virgin (a Marussia jogelődje) – a Forma-1-hez. Ők azóta sem tudtak pontot szerezni. A küszködésükhöz hozzájárult, hogy amikor jelentkeztek a tenderre, még úgy tűnt, megvalósul az akkori FIA-elnök Max Mosley által javasolt 40 millió eurós költségplafon ötlete.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!