Vágólapra másolva!
A színész a Venturi Automobiles partnereként csapatot indít a jövőre induló Formula E bajnokságban, ezzel teljes lett az elektromos versenyautókat használó széria mezőnye.

Leonardo DiCaprio összefogott az elektromos járműveket gyártó Venturi Automobiles tulajdonosával, Gildo Pallanca Pastorral, és közösen indítanak csapatot a jövő ősszel debütáló Formula E szériában. A Venturi Grand Prix utolsóként adta le a nevezését a villanyhajtású autókat indító tízcsapatos bajnokságba, ezzel szűk egy évvel az idény rajtja előtt teljessé vált a mezőny.

„A bolygónk jövője azon múlik, hogy képesek leszünk-e áttérni az üzemanyag-takarékos, tiszta energiát használó járművekre” – mondta DiCaprio. „A Venturi Grand Prix nagy előrelátásról tett tanúbizonyságot, amikor úgy döntöttek, létrehoznak egy környezetbarát versenycsapatot. Örülök, hogy részese lehetek az erőfeszítéseiknek.”

„A Venturi több mint egy évtizede a magas teljesítményű elektromos járművek úttörőjének számít. A Formula E fantasztikus lehetőséget kínál arra, hogy az autósport segítségével fejlesszük tovább a technológiánkat, miközben az egész világon versenyezhetünk” – nyilatkozta Pastor. Az ő cége építette azt a Buckeye Bullet 2.5 névre keresztelt elektromos járművet is, amely 2010-ben 307 mérföld/órával felállította a villanyhajtású járművek szárazföldi sebességrekordját.

A Formula E egy év múlva indul Forrás: Formula E

Egy elektromos versenyautókkal futó széria létrehozása már évek óta napirenden volt, majd a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tavaly nyáron bejelentette, hogy az általuk szankcionált, Formula E névre keresztelt bajnokság 2014-ben indul útjára. A szeptemberben kezdődő idény 2015 júniusában ér majd véget, és tíz fordulón át tíz csapat két-két versenyzője küzd majd a pontokért.

A villanyhajtású autók motorját, hajtását és elektronikáját a McLaren biztosítja majd, a Williams pedig az akkumulátorokat gyártja a csapatoknak. Az autók fejlesztésében a Renault is aktívan részt vett. A versenyek átlagosan egy órán át fognak tartani, az akkumulátorok azonban egy töltéssel ennyit nem bírnának ki, ezért a pilóták a futam közben autót cserélnek majd. A 2014/15-ös bajnokságra nevezett csapatok között találjuk a korábbi F1-es istálló Super Agurit, az IndyCar egyik élcsapatának számító Andretti Autosportot és az F1 utánpótlás-kategóriáiban régóta sikerrel szereplő DAMS-t is.

Az FIA múlt héten hagyta jóvá a bajnokság versenynaptárát is. Az összes futamot ideiglenes utcai pályákon rendezik majd, a Formula E ellátogat többek között Monacóba, Pekingbe, Berlinbe, Londonba, Los Angelesbe, Miamiba és Rio de Janeiróba is.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!