Élő:
Vágólapra másolva!
A versenyzők panaszkodtak az ideális ív mellett szétszóródó darabkákra. A Pirelli lépni akar, különben a turbómotorok miatt tovább romolhatna a helyzet.

A Pirellinél elismerik, hogy idén túl sok törmelék vált le a gumikról, különösen a lágyabb keverékűekről, amit a versenyzők is szóvá tettek, ezért jövőre megpróbálják csökkenteni a lemorzsolódást. Ez főleg azért okoz gondot, mert megnehezíti az előzéseket: mivel a darabkák leginkább az ideális ív mellett szóródnak szét, keskenyebbé válik miattuk fékezéshez és kanyarodáshoz használható nyomvonal.

A Pirelli sportprogramjának főnöke, Paul Hembery jogosnak minősítette a panaszokat, de rámutatott, hogy a szezon közben a cég semmit sem tehetett. „Tudjuk, hogy a jelenség a kopással függ össze. Bizonyos esetekben tulajdonképpen leszakad a gumi felülete. A szuperlágyak és kisebb mértékben a lágyak nem voltak annyira erősek, mint kellett volna" – mondta.

„Láthattuk, hogy néhány olyan versenyen, ahol a kemény és közepes keverékű gumik voltak használatban, szinte egyáltalán nem keletkezett törmelék, főleg, ha a burkolat is kevésbé volt érdes. Igyekszünk javítani a helyzeten. A versenyzők egybehangzóan kérték, hogy legyen kevesebb a törmelék."

Hembery elismeri, hogy túl sok a gumitörmelék Forrás: Pirelli

Hembery hozzátette, hogy a Pirellinek azért is dolgoznia kell az ügyön, mert a turbómotorok nagy nyomatéka miatt a jelenlegi gumikról jövőre még több darabka válna le, ami a kopással járó tapadáscsökkenés révén fokozná a hátsó kerekek kipörgését, s ily módon a kopást is gyorsítaná.

„Növelni akarjuk a keverékek szakadással szembeni ellenállását, ami közvetlenül befolyásolja a törmelék mennyiségét is" – árulta el. „A kerekek túlpörgése még több darabka leválását eredményezné, ezért muszáj fokoznunk a gumik mechanikai tűrőképességét."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!