Vágólapra másolva!
Az FIA nyilvánosságra hozta a 2014-es menetrendet. A tervezett 22 forduló helyett jövőre is csak 19-et rendeznek meg, mert New Jersey, Korea és Mexikó kikerült a naptárból. Bemutatkozik viszont az Orosz, és visszatér az Osztrák Nagydíj.

Bebizonyosodott, hogy 2014-ben mégsem fog rekordszámú, 22 fordulóból állni a Forma-1 szezonja, mert a tervezett futamok közül hármat kivettek a végleges versenynaptárból. New Jersey-ben és Mexikóban jövőre még biztosan nem lesznek adottak a rendezéshez szükséges feltételek, míg Koreában a magasnak tartott promóciós díjak miatt mondtak le az F1-ről négy év után.

Bernie Ecclestone hangsúlyozta, hogy az átmeneti fennakadás ellenére 2015-ben valószínűleg már New Jersey is otthont adhat majd egy nagydíjnak. „Az új versenyek elindítása gyakran hosszú évekbe telik, de a lendület adott, és közel járunk ahhoz, hogy elvügyük az F1-et New York Citybe" – mondta. A promóter, Leo Hendery azt állította, Ecclestone hosszú távon nem látta biztosítva a futam finanszírozási hátterét.

Jövőre is 19 nagydíj lesz. Az eddigi rekord 20: 2012-ben állt annyi fordulóból a világbajnokság Forrás: AFP

Az FIA Motorsport Világtanácsa (WMSC) által szerdán elfogadott menetrend szerint jövőre ugyanannyi, 19 nagydíj lesz, mint amennyi idén volt. A szezont március 16-án szokás szerint az Ausztrál Nagydíj nyitja meg, ám a hagyományokkal ellentétben nem a Brazil, hanem az Abu-Dzabi Nagydíj zárja, az ideihez hasonlóan november utolsó előtti hétvégéjén.

A szervezőknek felajánlott alkalmatlan időpont miatt 2014-ben elmarad, de 2015-ben várhatóan visszatér majd az indiai verseny. Tizenegy éves szünet után újra vendégül láthatja viszont a Forma-1-et az ausztriai A1-Ring, amelyet időközben a Red Bull vásárolt meg, míg a Szocsiban megrendezésre kerülő Orosz Nagydíj most kerül be először a sport körforgásába.

A Hungaroringre a megszokott időpontban, azaz július végén, az egyhónapos nyári szünet előtt látogat el a mezőny.

A 2014-es versenynaptár:

1. Március 16. Ausztrál Nagydíj
2. Március 30. Malajziai Nagydíj
3. Április 6. Bahreini Nagydíj
4. Április 20. Kínai Nagydíj
5. Május 5. Spanyol Nagydíj
6. Május 25. Monacói Nagydíj
7. Június 8. Kanadai Nagydíj
8. Június 22. Osztrák Nagydíj
9. Július 6. Brit Nagydíj
10. Július 20. Német Nagydíj
11, Július 27. Magyar Nagydíj
12. Augusztus 24. Belga Nagydíj
13. Szeptember 7. Olasz Nagydíj
14. Szeptember 21. Szingapúri Nagydíj
15. Október 5. Japán Nagydíj
16. Október 12. Orosz Nagydíj
17. November 2. USA Nagydíj
18. November 9. Brazil Nagydíj
19. November 23. Abu-Dzabi Nagydíj

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!