Vágólapra másolva!
Ha nem teszik kötelezővé a két kerékcserét a versenyeken, mindenhová olyan gumikat fognak szállítani, amelyekkel egyetlen bokszkiállás is elég lesz.

A Pirelli ultimátumot adott a Forma-1-nek, azzal fenyegetőzve, hogy ha nem teszik kötelezővé a versenyeken a legalább két kerékcserét, az összes helyszínre olyan gumikat fognak szállítani, amelyekkel egyetlen bokszkiállás mellett is teljesíteni lehet a távot.

Az olasz cégnek abból lett elege, hogy bár a csapatok és az FIA kérésére gyártanak gyorsan elhasználódó gumikat, rendszeresen kritikák érik őket az abroncsok viselkedése miatt, de modern autóval nem tesztelhetnek, mert az istállók félnek, hogy valamelyik vetélytársuk előnybe kerülne ezzel. Ha a gumik hamar elkopnak, a túl sok, ha pedig sokáig bírják a strapát, a túl kevés kerékcsere miatt bírálják a Pirellit.

Ezért érzik úgy, hogy a kiállások minimális számát rögzíteni kellene a szabályzatban. „Csak szeretnénk, ha pontosan megmondanák, hogy mit várnak tőlünk" – jelentette ki a cég sportprogramjának főnöke, Paul Hembery. „Tiszta és világos útmutatásokat várunk, mert a kritikákból úgy tűnik, az emberek mostanra elfelejtették, hogy mire kértek minket."

A Pirelli egykiállásos futamokkal fenyegetőzik Forrás: Pirelli

„Az üzenet elveszett valahol az idő útvesztőjében, ami számunkra egyáltalán nem mellékes, úgyhogy szeretnénk tisztázni. Valakinek egyértelműen ki kell fejtenie, hogy mit akarnak tőlünk."

A Pirelli elnöke, Marco Tronchetti Provera Abu-Dzabiban találkozott Bernie Ecclestone-nal, hogy kifejtse neki az aggályaikat. Hembery azt mondta, ha a kötelező kerékcserék nem kerülnek be a szabályzatba, „valószínűleg nagyon óvatosak leszünk, így jövőre egykiállásos versenyeket fogunk látni."

„Bizonyos tapasztalatok arra ösztönöznek minket, hogy tennünk kell egy lépést hátra, pedig a sport nem egykiállásos versenyekre vágyik. Valakinek azonban egyértelműen tisztáznia kell, hogy mi az elvárás."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!