Vágólapra másolva!
A csapat hivatalosan még nem erősítette meg, de már biztosnak tűnik, hogy a mexikóinak a szezon végén távoznia kell. A WSR idei bajnoka érkezik a helyére.

A McLaren eldöntötte, hogy az év végén megválik Sergio Péreztől, és a Formula Renault 3.5 idei bajnokát, Kevin Magnussent szerződteti a helyére. Ezt hivatalosan még nem jelentették be, de a legmegbízhatóbbnak számító brit szaklap, az Autosport forrásai hétfőn este már megerősítették.

Pérez idén érkezett a McLarenhez a Mercedest választó Lewis Hamilton helyére, a teljesítménye azonban elmaradt várttól (ezzel kapcsolatban itt olvasható a részletes elemzésünk). A szezon első tizenhét nagydíján mindössze 35 pontot gyűjtött, míg Jenson Button 60-at, ráadásul az időmérőkön is 8:9 arányban elmaradt a csapattársától, akinek pedig éppen az egykörös tempója a gyenge pontja.

Az ismert szakíró, Joe Saward a blogján arról számolt be, hogy a McLaren részben azért választotta Magnussent, mert a csapat fejlett szimulátorban sokkal jobban szerepelt Péreznél. A 21 éves dán, akinek a pályafutását régóta a McLaren egyengeti, tavaly novemberben Abu-Dzabiban és idén júliusban Silverstone-ban, a fiatalok tesztjén már élesben is vezette a csapat F1-es autóját, és jó benyomást tett a menedzsmentre. „Abu-Dzabiban a harmadik mért körével 6. lett volna a verseny rajtrácsán, ami igencsak lenyűgöző" – mondta róla az istálló főnöke, Martin Whitmarsh.

Magnussen jó benyomást tett a csapatra a teszteken Forrás: McLaren

A McLarennek most érdemes kockáztatnia egy újonccal, mert 2014 úgyis átmeneti év lesz a számukra, mielőtt 2015-től a visszatérő Honda gyári csapatává válnak. Magnussennek így lenne egy egész idénye, hogy felvegye a ritmust, ami nem ígérkezik könnyűnek. A McLaren legutóbb 2007-ben szerződtetett egy újoncot, Hamiltont, neki azonban az akkori szabályok miatt még volt alkalma rendesen tesztelni a bemutatkozása előtt.

Magnussen apja, a még mindig csupán 40 éves Jan szintén F1-es versenyző volt, és az 1995-ös Csendes-óceáni Nagydíjon ő is a McLarennel mutatkozott be – igaz, csak egyetlen hétvégét töltött a csapatnál. A rendes pályafutása 1997-ben indult, és másfél idényt húzott le a Stewartnál, ahonnan azonban nem elég meggyőző teljesítménye miatt menesztették.

Pérez sorsa egyelőre tisztázatlan. Mivel mögötte áll a Telmex, az valószínűtlen, hogy nem talál magának helyet 2014-re. Versenyben lehet a PDVSA támogatását élvező, a Williamstől Felipe Massa miatt elbocsátott Pastor Maldonadóval a Lotus egyik üléséért, de ha azt nem sikerül megszereznie, visszatérhet előző csapatához, a Sauberhez, vagy igazolhat a Force Indiához is.

A McLaren névadó szponzori szerződése a Vodafone-nal lejár az év végén, és Whitmarsh azt mondta, a vállalat utódját várhatóan csak jövő januárban, a 2014-es autó bemutatóján hozzák majd nyilvánosságra.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!