Vágólapra másolva!
A sportfelügyelők túl hajlékonynak találták az autóján a padlólemezt, és hosszas vizsgálódás után kizárták a finnt az időmérőről. A Lotus célja a Mercedes legyőzése a futamon, de ebben már csak a 6. helyre előlépő Romain Grosjeanra számíthatnak.

A Lotus versenyzői az 5. és a 7. helyet szerezték meg az Abu-Dzabi Nagydíj időmérőjén, ahol Kimi Räikkönen ezúttal jobb időt futott Romain Grosjeannál - a Hungaroring óta használt gumikon a finnek nyolc alkalomból csupán harmadszor sikerült ez, ráadásul lehet, hogy Indiában csak csapattársa elrontott taktikázása miatt tudott előle rajtolni.

Räikkönen Abu-Dzabiban ismét a rövidebb tengelytávú E21-et vezeti, amelyet a Lotus a szezon első részében használt. "Nem volt annyira rossz a mai nap. Tegnap, illetve ma délelőtt kicsit szenvedtem az autóval, nem úgy ment, ahogy szerettem volna, de este, hűvösebb körülmények között már sokkal jobban tetszett" - nyilatkozta az időmérő után.

Ekkor még nem tudta, hogy a futamot csak a mezőny végéről kezdheti meg, mivel a sportfelügyelők hosszas vizsgálódás után kizárták őt az időmérőről, törölve az összes eredményét. Ennek oka az volt, hogy a terhelési vizsgálaton túl hajlékonynak találták a padlólemezének bal oldalát, amely a kijelölt részen az engedélyezett 5 milliméternél jobban megsüllyedt. Bár a Lotus arra hivatkozott, hogy az egyik rázókő ütésétől sérült meg a padlólemez - ahogy az Grosjean esetében történt a Magyar Nagydíjon -, s ettől lett túlságosan rugalmas, az FIA felügyelői - Lars Osterlind, Tim Mayer, Khaled Bin Shaiban, valamint segítőjük, Martin Donnelly - nem fogadták el a magyarázatot.

Räikkönent kizárták Forrás: AFP

Grosjean, aki eredetileg 7. lett, ám egy pozícióval előrébb léphet, kicsit csalódott volt az időmérő után. "Nem erre számítottunk azután, hogy milyen tempót diktáltunk eddig a hétvégén" - ismerte el. "Ma este másképp viselkedett az autó a korábbihoz képest, szóval ezt muszáj kivizsgálnunk." A francia elmondta, hogy az egyenesekben volt problémája, ahol a sebességváltó kisebb hibája hátráltatta.

Alan Permane, a Lotus vezető versenymérnöke kijelentette, hogy a csapat célja a második sorból induló Mercedesek legyőzése lesz a futamon. A két istálló a Ferrarival együtt a konstruktőri 2. helyért vív, ebben a csatában került lépéshátrányba Räikkönen büntetésével a Lotus.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!