Vágólapra másolva!
A 41 éves brazil azt állítja, némi edzés után képes lenne újra a Forma-1-ben versenyezni. Kovalainen pedig a Caterhamhez térhet vissza.

Az Auto Motor und Sport című német szaklap meglepő hírt közölt a napokban: információik szerint Rubens Barrichellónak van esélye arra, hogy 2014-ben, a Sauber színeiben visszatérjen a Forma-1-be. A 41 éves braziltól 2011 végén vált meg a Williams, s bár azóta több szériában is kipróbálta magát, rendszeresen utalgatott arra, hogy szeretne visszatérni a Forma-1-be.

Idén Nico Hülkenberg és Esteban Gutiérrez versenyez a Saubernél, a német azonban a csapat bizonytalan pénzügyi helyzete és gyenge formája miatt szinte biztosan távozik az év végén. Az is biztosra vehető, hogy a Sauber orosz kapcsolatai miatt jövőre a 18 éves Szergej Szirotkin kapja meg az egyik ülést a svájciaknál. Szirotkin és a 22 éves, idén debütált Gutiérrez azonban rendkívül tapasztalatlan párost alkotnának, ezért a hírek szerint a Sauber jelenleg egy rutinosabb pilótát keres.

Az Auto Motor und Sport szerint Barrichello a szponzorai révén több tízmillió eurós összeggel tudná támogatni Saubert, a visszatérésének pedig Bernie Ecclestone is örülne – jelenleg ugyanis a bizonytalan jövőjű Felipe Massa az egyetlen brazil a mezőnyben, a dél-amerikai ország pedig fontos piaca a Forma-1-nek. A sportág történetében a legtöbb nagydíjat (322-t) teljesítő Barrichello úgy érzi, rövid felkészülés után képes lenne újra felvenni a versenyt a fiatalokkal.

Barrichello 2011-ben versenyzett utoljára a Forma-1-ben Forrás: Williams

„Csak a nyakamat kellene edzenem” – nyilatkozta a korábbi Ferrari-pilóta, aki 2012-ben az IndyCarban, idén pedig a brazil V8-as bajnokságban indult. „Ettől eltekintve akár már holnap is képes lennék versenyezni.”

Elképzelhető, hogy egy másik korábbi F1-es versenyzőt, Heikki Kovalainent is viszontláthatjuk a 2014-es mezőnyben. A Caterham tulajdonosa, Tony Fernandes ugyanis kijelentette, a csapatnál három idényt lehúzó finn is szerepel a jelöltjeik listáján. A Caterham jelenlegi versenyzőinek, Charles Picnek és Giedo van der Gardénak az év végén lejár a szerződése, a sorsukról pedig még nem döntött az istálló.

Kovalainen idén több pénteki szabadedzésen is vezethette a Caterhamet, s noha szeretne visszatérni, többször kijelentette, hogy nem szeretne fizetős versenyző lenni. Úgy tűnik, ez nem zárja ki a szerződtetését, Fernandes szerint „egyértelműen” van esélye. „Nem titok, hogy közeli a kapcsolatom Heikkivel, sok időt töltök vele. Meglátjuk, mi történik” – nyilatkozta az Autosportnak. „A döntést azonban meghagyom a csapatnak, rajtuk fog múlni, kit választanak.”

Bár Fernandes szerint a tapasztalt Kovalainen munkája nagy segítséget jelentene, a jelenlegi versenyzőivel sem elégedetlen. „Jól akarnak szerepelni, ezért keményen dolgoznak. Értékelem az erőfeszítéseiket és a pozitív hozzáállásukat” – nyilatkozta. „Nem hisztiznek és panaszkodnak amiatt, hogy nem kapnak gyorsabb autót. Sok tapasztalt versenyző esetében azt láttam, hogy az autót hibáztatják a gyengébb teljesítményükért.”

Fernandes hozzátette, a csapat nem akarja elhamarkodni a döntést, csak később választják ki a jövő évi versenyzőiket.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!