Vágólapra másolva!
Webber a Twitteren fakadt ki, amiért rajtbüntetést eredményező megrovást kapott a szingapúri „taxizásért”. A sportfelügyelő Derek Warwick nem akart ünneprontó lenni, de teljesen jogosnak tartja a büntetést.

Fernando Alonsót és Mark Webbert egyaránt megrovással büntették a Szingapúri Nagydíj után, mert a verseny végén kieső ausztrál a levezető körben felkapaszkodott a Ferrarira, amely visszaszállította őt a bokszutcáig. Mivel Webbert idén már harmadszor marasztalták el, a Koreai Nagydíj rajtrácsán automatikusan tíz hellyel hátrébb sorolják majd.

Noha a sportfelügyelők nem a fuvar tényét, hanem annak veszélyes kivitelezését büntették, Webber a hivatalos Twitter-oldalán jelezte, hogy egyáltalán nem ért egyet a döntéssel. „Enyhén szólva is nevetséges, hogy megrovást kaptunk az akciónkért. Nagyszerű pillanat volt, a rajongók is imádták” – írta a motorhiba miatt kieső Webber, aki a sportbírók engedélye nélkül szaladt oda a pályán leparkoló Ferrarihoz. „Bár a híresztelésekkel ellentétben én megpróbáltam, a tűz eloltása után már egyik sportbíróval sem tudtam együttműködni.”

Webber kiakadt a sportfelügyelőkre Forrás: Red Bull

Webber azért sem érti a büntetését, mert a Forma-1-ben a korábbi évtizedekben is többször előfordult, hogy egy riválisuk szállította vissza a pálya szélén rekedt versenyzőket. Az ausztrál ezért egy montázst is megosztott a közösségi oldalon, amelyen hasonló – büntetés nélkül maradt – esetek láthatóak. Az egyik képen ráadásul az a Derek Warwick látható, aki a Szingapúri Nagydíjon a sportfelügyelők munkáját segítette, így szerepet vállalt Webber megrovásában.

A brit ex-versenyző a kritikák ellenére sem bánta meg, hogy társaival a büntetés mellett döntöttek, szerinte „könnyen előfordulhatott volna, hogy egy versenyző megsérül.” Warwick rámutatott, hogy maga a cselekedet nem feltétlenül váltott volna ki büntetést, de mivel Alonsót és Webbert több versenyzőnek is hirtelen kellett kikerülnie, nagyon veszélyes szituációról volt szó.

„Remélem, nem tartanak minket ünneprontónak. Én is azt szeretném, ha a Forma-1 szórakoztatóbb, látványosabb lenne” – nyilatkozta a Daily Telegraphnak. „A Forma-1 számos területen túl steril lett, de akkor sem veszélyeztethetjük a versenyzőket. Ha biztonságosabban kivitelezték volna az esetet, akkor talán mi is másképp döntöttünk volna. Így viszont potenciálisan nagyon veszélyes volt – egy kanyar közepén nem szabad leparkolni.”

A mezőny többi tagját egyébként megosztja a fuvarozásért kapott büntetés: Jenson Button szerint túl szigorúak voltak a sportfelügyelők, a pályára futó Webbert kikerülni kényszerülő Hamilton viszont elismerte, „sokkolta” Alonsóék magánakciója.

Alonso szintén a Twitteren tréfával igyekezett elütni a történtek élét. A "Hé, Mark! Kész vagy Hollywoodra?" szöveggel egy olyan képet töltött fel, amelyen a Taxi című film plakátjára Webbert és saját magát retusálta rá.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!