Vágólapra másolva!
Cesare Fiorio kritizálta a finn versenyző életmódját és hozzáállását, ő mást szerződtetett volna. Szerinte Alonso lesz a Ferrari házon belüli párharcának győztese. Mark Webber úgy véli,  Räikkönen érkezése javítani fog Alonso időmérős teljesítményén.

A Ferrarinál 1989-től 1991-ig sportigazgatóként dolgozó Cesare Fiorio bírálta a csapatot, amiért Kimi Räikkönent szerződtették le Felipe Massa helyére. Egyrészt ő egy fiatalabb pilótának adott volna lehetőséget, másrészt szerinte a finn hozzáállása nem megfelelő.

"Véleményem szerint ez egy konzervatív döntés volt. Jómagam inkább egy feltörekvő versenyzőt választottam volna, nem pedig egy olyat, aki a karrierje vége felé jár" - nyilatkozta Fiorio a Gazzetta dello Sportnak. "Nem tetszik az új igazolás. Elismerem (Räikkönen) tehetségét, de nem tartom elfogadhatónak az életmódját és a hozzáállását a műszaki részletekhez. Én nem őt választottam volna."

"Nem úgy él, mint egy élsportoló, és az F1-ben a bajnoki címhez nem elég a tehetség. Edzettségre, műszaki képzettségre van szükség, és az alapján, amit tudok, illetve amit láttam, ő olyan srác, aki az edzések és a versenyek után hamar összepakol, aztán elhagyja a pályát."

Cesare Fiorio 1997-ben, Alain Prosttól jobbra Forrás: AFP

A Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali ugyanakkor azt mondta, a Lotustól leigazolt mérnöktől, James Allisontól megtudták, hogy Räikkönen az elmúlt években sokat javult műszaki téren is.

Fiorio a kritikájától függetlenül a 2014-es mezőny legerősebb versenyzőpárosának tartja az Alonso-Räikkönen duót. Jó döntésnek tartja a Ferrari részéről, hogy ahelyett, hogy a belső konfliktusok megelőzése érdekében egy kevésbé erős pilótát szerződtettek, inkább bevállaltak két dudást egy csárdában.

"Úgy gondolom, jobb két, futamok és bajnokságok nyerésére képes bajnokot a csapatban tudni, és évente három, vagy akár tíz alkalommal is megküzdeni a belső rivalizálás problémájával, mint egy haszontalan második számú pilótát szerződtetni" - véli a Ferrari korábbi sportigazgatója. Fiorio véleménye az, hogy Alonsónak nem fog ártani Räikkönen érkezése, sőt a spanyol jön majd ki győztesen a párharcból. "Szerintem Alonso örül, mert a presztízse nőni fog (Räikkönen) legyőzésével."

Az utolsó Forma-1-es idényét teljesítő Mark Webber is úgy érzi, hogy az új csapattárs előnyös lesz Alonso szempontjából. "Úgy vélem, hogy Fernando pozitívumként tekint majd rá. Szombat délutánonként nagyobb nyomás alá kell helyezni őt, és (Alonso) készen áll erre. Kimi segíteni fog neki abban, hogy még többet hozzon ki magából szombat délutánonként" - mondta Webber egy szponzori rendezvényen az Autosportnak.

Kimi Räikkönen 2014-től a Ferrarinál folytatja Forrás: AFP

"A vasárnapokkal kapcsolatban nincs kérdés, tudjuk, hogy Fernando zseniális versenyző, de a szombati napokon Kimi egy új szintre fogja emelni őt. Fernando lehetőségként is tekint majd rá, hogy jól teljesítsen Kimi ellen."

Webber szerint abból lehet probléma a Ferrarinál, ha Räikkönen nem vállal nagy részt a fejlesztési munkából. "Érdekes lesz figyelni, Fernando azt fogja érezni-e, hogy egyenlően oszlik el a munka (a versenyzők között). A következő év nagy technikai kihívásokat jelent, és mindkét pilótának sok munkát kell belefektetnie. Nem gondolom, hogy Fernando nagyon örülne neki, ha ez egyoldalú lesz" - mondta.

Webber a látványosság szempontjából nagyon örül az Alonso-Räikkönen párosnak, és hasonló véleményen van a hétszeres bajnok Michael Schumacher is. A Ferrari korábbi ásza a Bildnek nyilatkozva "kirobbanónak" nevezte a felállást.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!