Vágólapra másolva!
Bár az időmérő után jó képet vágott az 5. helyhez, a rádióba állítólag azt kiabálta, hogy "hülyék vagytok!" A Ferrari azt szerette volna, ha Massa szélárnyékában vesz lendületet, de még abban sem értenek egyet, hogy bevált-e a terv.

Egymásnak ellentmondó információk érkeztek a Ferrari különböző tagjaitól az Olasz Nagydíj időmérő edzése után. A csapatnál előzőleg elismerték, hogy le kell győzniük a tabella élén álló Sebastian Vettelt, ha tovább akarnak harcolni a világbajnoki címért, ehhez képest a német simán megszerezte a pole pozíciót, míg Fernando Alonso a saját csapattársától is vereséget szenvedve csak az 5. rajtkockába került.

A hazai pályáján vereséget szenvedő Ferrari azzal próbálta javítani az esélyeit, hogy az autóit közvetlenül egymás mögött küldte a pályára, mert így Alonso plusz lendületet tudott volna venni Felipe Massa szélárnyékában. A már tavaly is alkalmazott trükköt a délelőtti szabadedzésen begyakorolták, de az időmérő döntőjében nem jött össze nekik.

Az utolsó mért köre előtt Alonsót figyelmeztették a rádión, hogy maradjon Massa nyomában, ám ő azt válaszolta, "Felipe túl messze van!" Utólag, a TV-stáboknak nyilatkozva ennek ellenére kijelentette, hogy minden "tökéletesen" sikerült. "Úgy terveztük, hogy (Massa) kicsit előttem legyen, és segített is az egyenesekben" - mondta. "Kb. egy tizedmásodpercet neki köszönhetek."

Alonso utólag azt állítja, elégedett az 5. hellyel Forrás: AFP

A Ferrari technikai igazgatója, Pat Fry sem értette, hogy Alonso miért hitte túl nagynak a lemaradását Massától. "Erről talán őt kellene megkérdezni" - felelte a Sky-nak, hozzátéve, hogy a 3 másodperces különbség éppen megfelelt a szélárnyékozáshoz, amellyel "egy-másfél tizedet" lehetett nyerni.

Alonso mégis dühösnek tűnt. "Muszáj volt előreengednetek? Hülyék vagytok! Mamma mia, srácok!" - mondta olaszul a csapatrádióba, bár a rossz hangminőség miatt elképzelhető, hogy a hülyék (scemi) helyett valójában a zsenik (genii) szót használta, nyilván szarkasztikus értelemben. (A videó erről itt látható.)

Az edzés leintése után, amikor a kamerák elé állt, azonban már higgadt volt. "Ez az időmérő remekül alakult számunkra" - vélte. "Néhány nem túl fényesen sikerült időmérő utána ma végre megint az élmezőnnyel harcoltunk. Már Spában is jónak éreztük az esélyeinket, csak aztán jött az eső, így a Q3-at elbaltáztuk. Ma minden jobban ment, és a rajtrács elejére kvalifikáltuk magunkat."

A gúnyos üzenetről később hozzátette, hogy egyszerűen félreértették. "A rádión csak annyit mondtam, hogy Felipe túl messze van, ha ezzel akarunk próbálkozni, ezért megkérték, hogy lassítson, és így az utolsó körnek már a szokásos távolságban vágtunk neki" - állította. "Az utolsó üzenetemet, amelyben megköszöntem Felipe és a csapat segítségét, már nem játszották be."

Massa, aki idén negyedszer végzett Alonso előtt az időmérőn, nem tett utalást a szélárnyékos próbálkozásra. "Az Ascariban vesztettem egy kis időt, mert túl nagy izgalomba jöttem a körtől" - mondta. "Nem tudom, hogy a 3. hely meglehetett-e volna, de a köröm jól sikerült, igyekeztem mindent kihozni az autómból."

"A verseny azonban csak holnap lesz, ezért arra kell koncentrálnunk, hogy akkor végezzük a legszebb munkát. Tisztában vagyunk vele, hogy az előlünk rajtoló autók gyorsak, de fantasztikus lenne egy szép futammal megajándékozni a szurkolóinkat."

Az állásáért küzdő brazil ígéretet tett arra is, hogy segíteni fogja Alonsót. "Ő még harcol a világbajnoki címért, én viszont már nem, úgyhogy megteszek mindent, ami fontos a csapat számára" - jelentette ki.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!