Vágólapra másolva!
A francia kihívója, David Ward átláthatóbbá és demokratikusabbá tenné a Nemzetközi Automobil Szövetség működését, de az élcsapatok főnökei kiálltak Todt mellett.

Jean Todt eddigi egyetlen kihívója, David Ward kihirdette húsz pontba szedett kampányprogramját, amellyel harcba száll a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) decemberben esedékes elnökválasztásán. A korábban Max Mosley tanácsadójaként is dolgozó brit átszervezné az FIA működését, átláthatóbbá tenné a szövetség pénzügyeit, és fellépne a korrupció ellen.

Ward szeretné, ha az FIA elnökének a jövőben arra is lenne lehetősége, hogy nem végrehajtói szerepkört vállaljon. Létrehozna továbbá egy új igazgatótanácsot, amelynek élén egy vezérigazgató segítené a szövetség munkáját. A hatékonyabb irányítás érdekében az FIA hatásköre alá tartozó bajnokságokat külön testületek felügyelete alá helyezné.

A brit szerint jelenlegi formájában az FIA autokrata szervezetnek tűnhet, amely túlságosan széleskörű feladatot lát el ahhoz, hogy átlátható legyen a működése. Azt is kifogásolja, hogy a szövetség túlzottan ragaszkodik a pozíciókat eddig is betöltő szakemberekhez, és kevés esélyt ad az új jelentkezőknek. Ennek kiküszöbölése érdekében maximalizálná az egyes posztokon tölthető évek számát, az elnök például legfeljebb nyolc évig állhatna a szövetség élén.

Ward rámutatott, hogy Todt az elmúlt hónapokban több támogató levelet is kapott – főleg az FIA dél-amerikai és ázsiai tagszervezeteitől -, ami szerinte nem egészen sportszerű, hiszen a kampányidőszak hivatalosan csak szeptemberben kezdődik, és így a többi jelölt eleve hátrányból indul a választáson.

Jean Todt négy éve irányítja az FIA-t Forrás: Ferrari

Bár Todtot az utóbbi időben sokan támadták, az élcsapatok vezetői Monzában kiálltak a francia mellett. A Ferrarit irányító Stefano Domenicali kiemelte, hogy a Forma-1-nek szüksége van stabilitásra és folytonosságra, "hiszen ebből mindig hiány van." A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh szerint Todt nagyszerű munkát végzett az elmúlt négy évben. "Nem arra használta a sportot, hogy a saját egóját növelje. Szerintem Jean mindig a sport érdekében cselekedett" – mondta.

Sokan Todt szemére vetik, hogy a vitás esetekben nem lép fel elég határozottan, inkább meghúzódik a háttérben, de Whitmarsh szerint ennek számos előnye is van. "A Forma-1 résztvevői számára nagyon hasznos, hogy valaki a sport érdekében következetesen, csendben és hatékonyan hozza meg a döntéseket" – jelentette ki.

A Mercedes-főnök Ross Brawn egyetért Domenicalival abban, hogy a sportnak stabilitásra és következetességre van szüksége, míg Christian Horner is megerősítette, hogy "Jean nagyon jó munkát végzett eddig."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!