Vágólapra másolva!
Azt várják tőle, hogy már 2014 közepén megfuttassa a németet a pénzéért, értékes konstruktőri pontokat szerezve a Red Bullnak. A Toro Rossónál Vergne maradhat, Ricciardo utódjának kijelölésével viszont nem kapkodnak.

A Mark Webber utódjául kiválasztott Daniel Ricciardónak nagyjából fél szezonja lesz rá, hogy bizonyítsa a rátermettségét a mélyvízben is. Bár a Red Bull a bejáratottabb versenyzőnek számító Kimi Räikkönen helyett szavazott bizalmat az ausztrálnak, tőle is azt várják, hogy megszorongassa Sebastian Vettelt.

"Olyan pilótát kellett találnunk, aki meg tudja szerezni az újabb konstruktőri vb-címekhez szükséges pontokat" - fejtette ki a csapat tanácsadója, Helmut Marko. "Legkésőbb 2014 közepén nyomás alá kell helyeznie Sebastiant, de eközben vérbeli csapatjátékosnak kell maradnia, és meg kell felelnie a 2014-ben bevezetésre kerülő, új szabályok által támasztott kihívásoknak is."

Marko hozzátette, hogy a Red Bull választása azért esett Ricciardóra, és nem a csapattársára, Jean-Eric Vergne-re, mert neki egy fél szezonnal több F1-es tapasztalata van. "Biztosra veszem, hogy 2014-ben Jean-Eric is képes lesz bizonyítania a képességeit az STR-nél" - mondta Marko, ezzel megerősítve, hogy a fiatal francia kap még egy évet a Red Bulltól.

Ricciardónak meg kell szorongatnia Vettelt Forrás: AFP

Vettel óta Ricciardo lesz a Red Bull tehetségkutató programjának első tagja, aki továbbléphet az energiaital-gyártó cég nagy csapatához. Ezért a Toro Rosso főnöke, Franz Tost elismerte ugyan, hogy szerette volna megtartani a tehetséges ausztrált, de egyben gratulált is neki, amiért "Sebastian Vettel nyomdokaiba lép."

"Amikor Dietrich Mateschitz felvásárolta a ma Toro Rossóként ismert istállót, kifejezetten az volt a célja, hogy biztosítsa az utolsó lépcsőfokot a fiatal versenyzők kiképzéséhez, akik végül majd továbbléphetnek onnan a szenior csapathoz" - mutatott rá. "Daniel szerződtetése ezért igazolja a Red Bull tehetségkutató programjának létjogosultságát, és egyben bizonyítja azt is, hogy alapos képzést kapott a Toro Rossótól."

Bár Ricciardo és Vergne alatt többen is sorban állnak a Red Bull hierarchiájában - legfölül Antonio Felix da Costa és az ifjabb Carlos Sainz van -, Tost hangsúlyozta, hogy "előbb mérlegeljük a lehetőségeinket, és majd csak később döntünk, mert nem kell elkapkodnunk" a versenyzőválasztást.

A Red Bull programjából az elmúlt évek során olyanok estek ki, mint Tonio Liuzzi, Sébastien Buemi, Jaime Alguersuari és Scott Speed. A Toro Rosso idei legjobb eredményét Vergne érte el Kanadában, ahol 6. lett, míg Ricciardo legelőkelőbb helyezése a sanghaji 7. volt.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!