Vágólapra másolva!
Noha rendszerint a futamon teljesítenek jobban, Alonso és Massa is elismeri, hogy a Hungaroringen fontos lesz jó rajthelyet szerezniük. Gond nélkül telt a Ferrari pénteki napja.

Bár a Ferrari a Red Bullt és a Lotust nem tudta legyőzni a Magyar Nagydíj pénteki szabadedzésein, bizakodásra adhat nekik okot, hogy mindkét gyakorláson sikerült viszonylag közel maradniuk az élmezőnyhöz. Fernando Alonso délelőtt és délután is a 4. helyen végzett, a második edzésen pedig Felipe Massa is felzárkózott az 5. helyre.

Alonso az edzések után elmondta, pénteken nem a leggyorsabb köridőkre, hanem a versenytempóra helyezték a hangsúlyt. "Már van némi fogalmunk arról, hogy milyen tempóra számíthatunk a vasárnapi futamon. Úgy tűnik, egész hétvégén hasonló körülményekkel kell számolnunk, ez pedig segíteni fog a köridőink és a többi csapat stratégiáinak kielemzésében" – magyarázta a spanyol, aki délelőtt még több mint 3 tizeddel, délután viszont 162 ezreddel maradt el Sebastian Vettel idejétől.

Alonso itt nem támaszkodhat a versenytempójára Forrás: AFP

Noha pénteken a többiekhez hasonlóan a Ferrari is a hosszú etapokat gyakorolta, Alonso elismerte, hogy a Hungaroringen nagyobb hangsúlyt kell fektetniük az időmérőre, mint a többi pályán. Itt ugyanis hagyományosan nehéz előzni, ezért nem biztos, hogy a remek versenytempójuk ezúttal is palástolni tudná az egy körön tapasztalt gyengeségeiket.

"Rendkívül fontos, hogy ezen a pályán a mezőny elejéről induljunk. Úgy gondolom, itt mindenki az időmérőre próbálja beállítani az autóját – még akkor is, ha ennek érdekében kicsit be kell áldoznunk a versenytempónkat" – magyarázta a spanyol, aki idén még egyszer sem indulhatott az első sorból. A Pirelli új gumijai szerinte nem befolyásolják majd az eredményeket.

"A gumik típusa nem változott, ezért támaszkodhatunk a tavalyi tapasztalatainkra. Egyébként is mindenki ugyanazokat a gumikat használja – csak akkor szerezhetünk előnyt a riválisainkkal szemben, ha minél előbb és minél jobban megértjük a viselkedésüket" – vélekedett Alonso.

A délelőtti edzésen még csak a 15. helyet elérő Massa bizakodóan nyilatkozott, délután ugyanis alig egy tizeddel maradt el csapattársától. "Minden jól ment – sikerült végrehajtanunk a programunkat, és az autónk elég ütőképesnek tűnt" – mondta. "A hosszú etapok is pozitív eredményeket hoztak, ez nagyon fontos lesz a hétvége további részében. Most el kell döntenünk, hogy a kipróbált lehetőségek közül melyiket alkalmazzuk majd a futamon és az időmérőn."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!