Vágólapra másolva!
A spanyol tízből nyolc pontot adna a Ferrari idei szezonjára, a saját teljesítményét viszont nem értékelné. Nem tudja elképzelni az életét sebesség nélkül, de néha fél az F1-es autóban.

A 2013-as idény első versenyein úgy tűnt, a Ferrarinak sikerült olyan autót építenie, amellyel az idény végéig harcban állhatnak a világbajnoki címért, az utóbbi futamokon azonban egyre inkább elmaradtak a többi élcsapathoz képest. Noha úgy tűnik, Alonso egyre távolabb kerül attól, hogy a negyedik ferraris idényében végre megszerezze a világbajnoki címet, a spanyol mégis pozitívan értékeli a szezon eddigi részét.

„Szerintem jól állunk – tízből nyolcasra értékelem a szezont, ez pedig jó eredmény” – nyilatkozta Ferrari honlapjának a kétszeres világbajnok, aki 34 pontos lemaradással áll Sebastian Vettel mögött a tabellán. „Nyilvánvalóan nem mi vagyunk a leggyorsabbak, de az autónk nagyon sokoldalú, ezért elégedett vagyok vele.”

„Saját magamat nem osztályoznám” – tette hozzá. „A korábbi évekhez képest sokat javultam, teljesebb versenyző lettem, de még van hová fejlődnöm – például futamról futamra egyre tapasztaltabb leszek.”

Alonso nem szívesen értékeli a saját teljesítményét Forrás: Ferrari

Bár Alonso tavaly rendkívül kiegyensúlyozottan versenyzett, idén több futamról is csalódottan távozott a csapat vagy saját hibái miatt. Alonso elismerte, hogy egy rossz eredményt „nehéz elfelejteni”, de igyekszik hamar túltenni magát a kudarcokon. „Szoktam gondolkozni rajta, de végül rájövök, hogy ez a munkám, és ennél sokkal fontosabb dolgok is vannak az életben. Egy rosszul sikerült verseny után már a következő futamra kell gondolnunk, nem pedig a múltra.”

A spanyol szerint egyébként is relatív, hogy a versenyzők mit tekintenek jó és rossz eredménynek. „Egy második helyezés például teljesen más érzéseket válthat ki belőlünk. Nincs két olyan második hely, amelyet ugyanolyannak érzünk. Sok múlik a körülményeken, és hogy ki nyerte a versenyt. Ha a legfőbb riválisunk nyert, akkor a második hely szomorúságot okoz – ha nem, akkor jó eredménynek számít.”

Alonso elárulta, el sem tudja képzelni az életét sebesség nélkül, a hétköznapokban is mindent gyorsan csinál. Ennek ellenére néha előfordul, hogy félelmet érez egy Forma-1-es autó vezetése közben. „Igen, volt már olyan, hogy féltem” – vallotta be. „Például az olyan esős versenyeken, amikor semmit sem lehet látni – ez mindig kritikus pillanat. Említhetjük azokat az alkalmakat is, amikor a gumik nem bírják a terhelést, mint mostanában. Ilyenkor az ember tiszteli a sebességet, és érzi a veszélyt.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!