Vágólapra másolva!
A spanyol szerint nincs garancia arra, hogy Németországban tartósabbak lesznek az abroncsok, de a versenyzőknek bízniuk kell a gumigyártóban. Nem akarja újra megtapasztalni, amit Silverstone-ban átélt.

A Silverstone-ban látott sorozatos defektek után már az összes Forma-1-es csapat egyetértett abban, hogy változtatni kell az abroncsok szerkezetén, hiszen a hirtelen szétrobbanó Pirellik rendkívül veszélyessé tették a futamot. A hétvégén megrendezendő Német Nagydíjon ezért – az eddigi acélpalástos verzió helyett – visszahozzák a kevlárpalástos gumikat, a Hungaroringen pedig teljesen új abroncsokat fognak bevetni.

Egy szerdai sajtóeseményen Fernando Alonso elmondta, mindenképpen szükség volt a változtatásra, hiszen a Nürburgringen „lehetetlen lenne vezetni”, ha a silverstone-ihoz hasonló helyzet állna elő. „Nem szeretnénk újra átélni azt, amit múlt hétvégén tapasztaltunk” – nyilatkozta a spanyol, akit a Brit Nagydíjon kis híján fejen találtak a Sergio Pérez autójáról lerepülő gumidarabok. „Sokkal rosszabbul is alakulhatott volna a verseny – sportbírók, rajongók vagy versenyzők halhattak volna meg.”

Alonso bízik a Pirelli intézkedéseiben Forrás: AFP

Alonso bízik benne, hogy a nürburgringi futam biztonságosabb lesz, de szerinte erre nincs garancia. „Tudom, hogy több módosításra is sor került – reméljük, ez azt jelenti, hogy biztonságos körülmények között versenyezhetünk” – mondta. „Előre viszont semmit nem tudhatunk. Senki sem próbálta ki ezeket a gumikat, és nem tudjuk, milyen mértékben javítanak a helyzeten. De bíznunk kell benne, hogy nem lesz veszélyes ez a verseny.”

Bár a Brit Nagydíj után felmerült, hogy a versenyzők akár bojkottálhatják is a nürburgringi versenyt, Alonso kizárta ezt a lehetőséget. „Versenyeznünk kell” – jelentette ki. „A csapatunkért, a szponzorainkért és a rajongóinkért.”

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyigazgatója, Charlie Whiting szerint „a rendelkezésünkre álló adatok alapján” nem kell attól tartani, hogy Németországban megismétlődnek a defektek. Szerinte az erősorrendet sem fogják érdemben befolyásolni a gumikon elvégzett módosítások.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!