Vágólapra másolva!
Alonsóék szerint csak az időmérő után derül ki, hogy a Ferrarinak sikerült-e előrelépnie Kanadában. Az időjárás miatt kulcsfontosságú, hogy helyes taktikai döntéseket hozzanak.

A Kanadai Nagydíj délutáni szabadedzésén Fernando Alonso autózta a legjobb köridőt, de a Ferrarinál egyelőre nem mernek abban reménykedni, hogy végre az időmérőn is az első helyekért küzdhetnek. A változékony időjárás miatt ugyanis a szokásosnál is kevesebb következtetést lehet levonni a mai gyakorlásokból, ráadásul Alonso mindössze 12 ezreddel előzte meg Lewis Hamiltont.

“Nem sikerült teljesítenünk a programunkat a délelőtti eső miatt, ezért csak holnap tudjuk meg, hogy a ma tesztelt fejlesztéseink valóban javulást hoznak-e” – nyilatkozta a spanyol, aki délelőtt a 4. helyen végzett. “Nagyon fontos volt, hogy kipróbáljuk az újításainkat, ahogy a Pirelli új abroncsait is. Felipe (Massa) és én eltérő taktikával vágtunk neki neki a hosszú etapjainknak, ezért is kell várni az időmérő végéig, hogy okosabbak legyünk.”

A Ferrari arra készükl, hogy egész hétvégén változékonyan lesznek az időjárási viszonyok Forrás: AFP

Alonso arra számít, hogy a hétvége hátralevő részében is változékony marad az időjárás, ezért a pályán kívüli döntéseknek is fontos szerepük lesz. “Ma is láthattuk, milyen fontos a jó időzítés és a pálya állapotának ismerete az adott pillanatban ahhoz, hogy tiszta kört futhassunk. Nagyon bonyolult hétvégére számítunk, hiszen az időjárás vasárnapig ilyen változékony maradhat. Az időmérőn és a versenyen is nehéz lesz megjósolni a tapadás mértékét.”

A délutáni edzést 4 tizedes lemaradással a 6. helyen záró Massa is azt emelte ki, hogy a Ferrarinak minden eshetőségre fel kell készülnie. “Ha holnap nem esik az eső, akkor teljesen más lesz a pálya állapota. Bármilyenek lesznek a körülmények, meg kell birkóznunk velük” – magyarázta. “Most ki kell elemeznünk a ma gyűjtött adatokat, hogy eldönthessünk, melyik fejlesztéseket használjuk a következő két napon.”

A technikai igazgató Pat Fry szerint az eső nem rontotta el teljesen a Ferrari napját, a gumikról például hasznos információkat tudtak szerezni. “Délutánra elállt az eső, így kihasználtuk, hogy száraz pályán körözhetünk. A kísérleti gumikon körözve különböző aerodinamikai elrendezéseket teszteltünk, és összehasonlítottuk a hétvégén használható két keveréket, a közepes és a szuperlágy abroncsokat is.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!