Vágólapra másolva!
A főtervező, Nicolas Tombazis elismeri, hogy a csapat 2014-es felkészülését hátrányosan befolyásolhatja a maranellói szélcsatorna hosszú ideig tartó javítása. A létesítmény felújítását nem halogathatták tovább.

A Ferrari a 2012-es idény végén ideiglenesen bezárta maranellói szélcsatornáját, az elavult létesítmény ugyanis az elmúlt években gyakran hibás adatokat közölt az új aerodinamikai elemek tesztelése közben. A Ferrari így többször zsákutcába futott a fejlesztéseivel, amelyek a pályán nem hozták meg a várt előrelépést. Az istálló jelenleg Kölnben, a Toyota korábbi szélcsatornájában fejleszti az új autóját, amíg Maranellóban véget nem érnek a javítási munkálatok.

A Ferrarinak állítólag egészen októberig várnia kell a visszaköltözésre, ami azért nem ideális, mert akkor már gőzerővel folyik majd a 2014-es autó fejlesztése. Jövőre ráadásul számos szabályváltozás lép életbe a Forma-1-ben: az 1,6 literes, V6-os turbómotorok érzekése mellett az aerodinamikára vonatkozó előírásokon is módosítanak, így kulcsfontosságú lesz a szélcsatornában végzett munka. A Ferrari főtervezője, Nicolas Tombazis nem tagadja, hogy a maranellói berendezésbe való átköltözés megzavarhatja az istálló 2014-es felkészülését.

"Valóban, a szélcsatornát érintő bármilyen változtatás kockázattal jár" - nyilatkozta az Autosportnak. "Ideális esetben már befejeztük volna a munkálatokat, és most az otthoni, felújított szélcsatornánkban dolgoznánk, amelynek működésében teljesen megbíznánk."

Tombazis szerint a Ferrari így is jó döntést hozott, hiszen még nagyobb hátrányba kerülhettek volna, ha későbbre halasztják a hibásan működő szélcsatorna javítását. "Úgy gondoltuk, létfontosságú, hogy minél előbb átessünk ezen" - mondta. "Ezért eldöntöttük, a 2013-as és 2014-es idényben ránk nehezedő nyomás ellenére nekilátunk a munkának."

Forrás: Ferrari

A Ferrari számára azért is volt lényeges a szélcsatornában végzett hatékonyabb munka, mert az elmúlt években jelentősen rontott az esélyeiken, hogy az aerodinamika terén elmaradtak a többi élcsapattól. "A szélcsatornában alkalmazott technológiánk nem volt olyan magas szintű, mint amit néhány ellenfelünk használ. A mostani munkálatoknak köszönhetően mi is felérünk majd arra a szintre" - jelentette ki Tombazis.