Vágólapra másolva!
Felipe Massa autójában délután elromlott a KERS, de már az év első edzésnapján nyilvánvalóvá vált, hogy a Ferrari sokkal erősebb, mint egy éve ilyenkor.

A Ferrari pozitív érzésekkel zárta a 2013-as szezon első edzésnapját Melbourne-ben, miután bebizonyosodott, hogy sokkal jobban állnak, mint egy évvel ezelőtt, amikor nem igazodtak el az új autójukon, és több másodperc volt a lemaradásuk.

Az Ausztrál Nagydíj péntek délelőtti szabadedzésén Felipe Massa csupán 78 ezredmásodperccel maradt le az élen végző Sebastian Vetteltől, s bár délután már csaknem egy másodperces hátránnyal csak a 8. helyen végzett, egy műszaki hiba nélkül lehetett volna gyorsabb is.

"Amikor a második edzésen a szuperlágy gumikon hajtottam ki a pályára, valami nem működött rendesen a KERS-szel, és emiatt időt vesztettem, ezért nem tudtam jobb köridőt futni" - mondta, de hozzátette: "Mindkét szabadedzés minden szempontból pozitív volt, még ha tisztában is vagyunk vele, hogy a hétvégén és az előttünk álló szezonban rengeteg dolgunk lesz."

Fernando Alonso délelőtt a 3., délután pedig a 6. helyen zárt, és csapattársához hasonlóan optimistán nyilatkozott a Ferrari formájáról. "Ez összességében nagyon eredményes péntek volt, mert rengeteg kört tettünk meg, és elvégeztük a versenyen rendelkezésünkre álló kétféle Pirelli gumi viselkedésének nagyon fontos kezdeti elemzését" - mondta.

Forrás: Ferrari

"Az erőfeszítéseinket külön segítette a kedvező, napsütéses időjárás és a nyárias hőmérséklet. Holnapra ugyanakkor teljesen meg fog változni idő: szeles és esős lesz, amellett sokkal hidegebb is, ami kihathat a vasárnapi versenyre is."

"Nem számítok különösebb meglepetésekre itt, mert eddig is tudtuk, hogy nem mi vagyunk a leggyorsabbak, és ez ma bebizonyosodott. Az autónk jól muzsikál, de tudjuk, hogy még sok a teendőnk, ha a legjobbakkal akarunk harcolni."

A technikai igazgató, Pat Fry megerősítette Massa KERS-hibáját. "Délelőtt különféle aerodinamikai konfigurációkat teszteltünk, és foglalkoztunk a beállításokkal is, míg délután főleg a kétféle gumikeveréket hasonlítottuk össze, mert ez kulcstényező lesz a hétvégén" - magyarázta. "A kopás nagyon hangsúlyosnak tűnik, ami összhangban van a a Pirelli elvárásaival és a sajátjainkkal is."