Vágólapra másolva!
Fernando Alonso szerint a bajnokság közepén 50-60 pontos hátránynál már elgondolkodhatnak a csapatok, hogy érdemes-e továbbra is fejleszteni az idei autót, vagy inkább jobb lenne a nagy változásokat hozó következő szezonra koncentrálni.

Bevált gyakorlat a kevésbé sikeres Forma-1-es csapatoknál, hogy amennyiben várakozáson alul teljesítenek egy évben, viszonylag korán nekiállnak a következő autójuk fejlesztési munkálatainak, míg eredményesebb riválisaik akár a tervezettnél is tovább foglalkoznak aktuális modelljükkel.

Idén különösen fontos, hogy a csapatok megtalálják az egyensúlyt a 2013-as és a 2014-es autóra fordított erőforrások között, ugyanis a turbómotorok és a velük együtt megváltozó műszaki követelmények miatt kevés elemet lehet megtartani az idei autókból.

Fernando Alonso, a Ferrari versenyzője kijelentette, hogy először a nyár közepén érdemes elgondolkodni a prioritásokon. "Nehéz lesz feladni (a fejlesztéseket) a szezon közepén. Ez csak akkor fordulhat elő, ha valaki 50-60 ponttal (vagyis két verseny alatt behozhatatlan hátránnyal) le van maradva a bajnokság éllovasától" - mondta. "Mi nem szeretnénk ilyesmit fontolgatni, de ha ide jutunk, kedvezőbb, ha inkább 2014-re koncentrálunk onnantól."

"Nem lehet bármit tesztelni a 2013-as autón, ami hasznos lesz 2014-re. A pénteki napokat nem lehet a turbómotorok tesztelésére fordítani."

"Aki 20-30 pontos előnyben vagy 20-30 pontos hátrányban van, az rá van kényszerülve, hogy folytassa a küzdelmet, mivel több mint hét verseny még hátra lesz." Alonso emlékeztetett rá, hogy Vettel tavaly 44 pontos hátrányban volt hozzá képest az idény felénél, mégis övé lett a bajnoki cím.

Forrás: Ferrari

A Ferrarinál előzetesen úgy próbálják megoldani a problémát a fejlesztésekkel, hogy két szakembert neveztek ki az egyes projektek élére: Simone Resta a 2013-as, Fabio Montecchi a 2014-es autó munkálatait felügyeli. Más csapatok viszont eddig nem jelentettek be hasonló munkamegosztást.

Alonso csapattársa, Felipe Massa egyetértett a spanyol véleményével. "Aki a bajnokság közepén látja, hogy a pozitívumok és negatívumok aránya túlságosan eltolódik utóbbi felé, annak a következő évi autójával kell már foglalkoznia" - jelentette ki. "Aki viszont versenyképes, annak a szezon végéig küzdenie kell."

Massa a Ferrari honlapjára írt bejegyzésében kifejtette, hogy szeretne 2013 után is a csapatnál maradni, és ennek érdekében mindent megtesz.

"Úgy gondolom, megmutattam mindenkinek, aki nem hitt bennem, hogy képes vagyok megbirkózni a nehéz időszakokkal. A tavalyi szezon komplikált első fele után nem hagytam, hogy bármi is befolyásoljon abból, amit hallottam, és ugyanolyan ütőképessé váltam, mint korábban voltam. Idén hasonló felfogással akarok kezdeni" - mondta.

"Nem tudom, mi lesz a jövőmmel, de egyértelműen az a célom, hogy a leghíresebb Forma-1-es csapatnál maradjak, amely éveken át olyan volt számomra, mint egy második család. Sok mindent befolyásolnak majd az eredményeim, ezért nem gondolok túl sokat a jövőre, hanem igyekszem a most kezdődő bajnokságra koncentrálni."