Vágólapra másolva!
Bár Alonso a háromszoros világbajnok Vettel érdemeit is elismeri, továbbra is a brittől tart leginkább. Helmut Marko kritikáját "értelmetlennek" nevezte.

Hiába nyerte meg Sebastian Vettel a legutóbbi három világbajnokságot, Fernando Alonso továbbra sem tartja őt olyan erős ellenfélnek, mint Lewis Hamiltont. A spanyol egyelőre nem szeretné megjósolni, kivel kell megküzdenie a 2013-as világbajnoki címért, arról azonban határozott véleménye van, hogy ki a mezőny legerősebb versenyzője.

"Nem tudom, idén ki lesz a fő riválisom - az, aki a legjobb csapatnál versenyezhet, és a felkészültség, a tesztelés és a szerencse jóvoltából is a többiek fölé emelkedik, hiszen ezek a tényezők mind sokat számítanak" - nyilatkozta a Wrooom sajtórendezvényen. "De arra a kérdésre, hogy ki a legerősebb ellenfél, ki a legerősebb versenyző, Hamilton a válaszom. Ez tavaly is igaz volt, és idén sem változik."

Bár nyilvánvalónak tűnhet, hogy Alonso a Red Bull-lal folytatott nyilatkozatpárbaja miatt nem említette Vettel nevét, szerinte nem kell minden nyilatkozatában mögöttes tartalmat keresni. "Ez a személyes véleményem, semmi köze a politikához - nem kell következtetéseket levonni belőle" - jelentette ki, majd hozzátette, német riválisa érdemeit is ugyanúgy elismeri.

"2011-ben is fantasztikus teljesítményt nyújtott. Igaz, az autója is sokkal gyorsabb volt, mint a többieké - a Red Bullok rendszerint az első és második helyen végeztek -, és ilyen jó autóval az embernek a lazításra is van lehetősége" - magyarázta. "De emlékszem azokra a 2011-es versenyekre is, amikor nehéz körülmények között, vizes, majd felszáradó pályán kellett versenyeznünk, és ő egyetlen hibát sem vétett. Az elmúlt három évben többször előfordult, hogy mindenki másnál jobb teljesítményt nyújtott, így megérdemelten nyert három bajnokságot."

Bár Hamilton 2013-ban az elmúlt években gyengélkedő Mercedesnél fog versenyezni, Alonso szerint így is számolni kell vele az élmezőnyben. "Biztos vagyok benne, hogy képes lesz nyerni. Rendkívül jó versenyző, hiszen minden évben, bármilyen autóval képes volt győzelmet aratni" - mondta. "Tavaly Nico (Rosberg) is nyerni tudott Kínában a Mercedesszel. Hamilton ennél több futamgyőzelemre is képes lehet."

Alonso reagált Helmut Marko legújabb, vele kapcsolatos kritikájára is. A Red Bull tanácsadója szerint a spanyol túl sok időt tölt különféle politikai játszmákkal, és mentális hadviseléssel próbálja hibára késztetni ellenfeleit. "Nem hiszem, hogy túl jó lennék ebben" - válaszolt Alonso a bírálatra. "Én csak vezetem az autót."

"Meglepett az a nyilatkozat - szerintem kicsit összekeveredtek benne az állítások, így elég értelmetlen lett" - vélekedett. "Azt állítják, nem figyeltek ránk, és nem befolyásolta őket, amit mondtunk. Ez a nyilatkozat mégis arra utal, hogy hallották - vagy valaki éjjel felkelt, és elolvasta a megjegyzéseinket, hogy megnyugodjon."