Vágólapra másolva!
A spanyol úgy véli, az ellenfelekhez hasonlóan a Ferrarinak is a szabályok határait kell feszegetnie a jobb eredmények érdekében. Helmut Marko szerint Vettel nem szerződne az olaszokhoz, akik "övön aluli ütést" mértek rá.

Fernando Alonso úgy gondolja, a Ferrari a többi élcsapatnál kevésbé használja ki a szabályokban rejlő kiskapukat, ezért nem tudtak versenyképesebbek lenni 2012-ben. A bajnoki címről három ponttal lemaradó spanyol egy szerdai sajtórendezvényen ismét "tökéletesként" jellemezte idei szezonját, azonban utalt arra, hogy a Ferrarinak szabadabban kellene értelmeznie a technikai előírásokat.

"Többször előfordult, hogy más csapatok a határokat feszegették, de mi nem így tettünk" - idézi Alonsót a La Gazzetta dello Sport. A szezon során az ellenfelek többször is szabálytalansággal vádolták a mindkét bajnoki címet bezsebelő Red Bullt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azonban egyszer sem büntette meg őket, hiszen nem szegték meg a szabályok szövegét.

"Azt hiszem, háromszor fordult elő, hogy meg kellett változtatniuk az autójukat a következő futamra, különben nem engedélyezték volna az indulásukat - de előtte már versenyeztek azokkal az alkatrészekkel az autójukon" - mondta Alonso. "Ilyesmi mindig történt, és történni is fog."

"Bár mindig a szabályokon belül kell maradnunk, meg kell találnunk a határokat és a kiskapukat, ahogy a többi csapat is teszi. Így javíthatunk a teljesítményünkön" - tette hozzá a spanyol, aki bízik benne, hogy a Ferrari a 2013-as idény kezdetén olyan gyors lehet, mint a Red Bull és a McLaren. Alonsót az sem aggasztja, hogy az istálló a téli szünet idejére bezárta a többször is hibás adatokat közlő szélcsatornáját.

"Jelentős módosításokat kell végeznünk a szélcsatornán, így néhány hónapig nem tudjuk használni" - magyarázta. "Helyette egy másikat használunk majd, amely a korábbi években is rendelkezésünkre állt. Nem hiszem, hogy ez problémát jelentene, vagy negatívan érintene minket."

Forrás: Ferrari

Alonso szerint a Ferrarinak keményen kell dolgoznia a téli szünetben, hiszen az idény végére több istálló is lehagyta őket. A szezon közben mutatott fejlődéssel azonban elégedett. "Az idény végére valószínűleg a Lotus és a Force India is megelőzött minket, olyan csapatok, amelyeket nem kellett volna magunk elé engednünk" - vélekedett. "De nem aggódom, hiszen tavaly 2,5 másodperces lemaradással zártuk az első tesztet, Ausztráliában pedig másfél másodperc volt a hátrányunk. Ennek ellenére a végsőkig harcban álltunk a bajnoki címért - biztos vagyok benne, hogy jövőre jobbak leszünk."

Úgy tűnik, továbbra sem ért véget a Ferrari és a Red Bull között zajló nyilatkozatpárbaj, az osztrákok részéről ezúttal Helmut Marko üzent az olaszoknak. Bár az idény közben elterjedt a sajtóban, hogy Sebastian Vettel a közeljövőben a Ferrarihoz szerződhet, Marko szerint a háromszoros világbajnok nem igazolna ahhoz az istállóhoz, amely "övön aluli ütést" mért rá a Brazil Nagydíj után. A Red Bull tanácsadója Vettel állítólagos sárga zászlós előzésére utalt, amelyet a Ferrari kivizsgáltatott az FIA-val, de a szövetség egyértelműen tisztázta Vettel ártatlanságát.

"Sebastian memóriája olyan, mint egy elefánté - mindent eltárol" - nyilatkozta Marko a Sport Bildnek. "Pontosan emlékezni fog arra, hogyan viselkedett vele a Ferrari az idényzáró után." Vettel az újság szerint szűkszavúan nyilatkozott az ügyről. "Senki nem akar veszíteni, de a vereséget is el kell tudnunk viselni valahogy" - mondta. "Az ellenfelet tisztelni kell, és el kell ismerni, ha jól teljesít."