Vágólapra másolva!
Bár a világbajnoki címet Sebastian Vettel szerzete meg, a csapatfőnökök szavazatai alapján a spanyol nyújtotta a jobb teljesítményt 2012-ben. A lista harmadik helyén Lewis Hamilton végzett.

Az Autosport ötödik alkalommal kérte fel a Forma-1-es csapatok főnökeit, hogy titkos szavazáson válasszák ki azt a tíz versenyzőt, akik szerintük a legjobb teljesítményt nyújtották az idényben. Az általuk megnevezett pilótákat a Forma-1-es pontrendszer alapján állították rangsorba. A 2012-es szavazást meggyőző fölénnyel Fernando Alonso nyerte, annak ellenére, hogy a világbajnoki címet sorozatban harmadszor Sebastian Vettel szerezte meg.

Alonso 71 ponttal előzi meg Vettelt a lista élén, ekkora fölénnyel korábban senki nem nyerte meg a szavazást. A spanyol vélhetően azzal győzte meg a csapatfőnököket, hogy az év elején esélytelennek kikiáltott Ferrarival egészen az utolsó futamig harcban állt a világbajnoki címért. Többször előfordult már, hogy nem az aktuális világbajnokot tartották a legjobbnak: Alonso 2010-ben is Vettel előtt végzett, a német pedig 2009-ben taszította le Jenson Buttont a lista éléről.

A harmadik helyre Lewis Hamilton került, mindössze egy ponttal megelőzve Kimi Räikkönent - a bajnokságot ők is fordított sorrendben zárták, a finn 17 ponttal szerzett többet, mint a rendkívül balszerencsés McLaren-es. Előkelő helyen zárt Nico Hülkenberg is, ő Nico Rosberget, Sergio Pérezt és a szezont rendkívül gyengén kezdő Felipe Massát is megelőzte.

A teljes lista:

1. Fernando Alonso 269
2. Sebastian Vettel 198
3. Lewis Hamilton 177
4. Kimi Räikkönen 176
5. Jenson Button 104
6. Mark Webber 66
7. Nico Hülkenberg 50
8. Nico Rosberg 30
9. Sergio Pérez 30
10. Felipe Massa 27