Vágólapra másolva!
Helmut Marko rossz vesztesnek tartja a spanyolt, de Alonsót nem érdekli, mit gondolnak róla. Úgy véli, már eddigi teljesítménye alapján is a legnagyobbak közé tartozik.

Bár a 2012-es világbajnokság már több mint egy hete befejeződött, a Red Bull és a Ferrari továbbra is nyilatkozatpárbajt vív a sajtón keresztül. Az osztrákok tanácsadója, Helmut Marko szombaton kijelentette, rendkívül rossz vesztesnek tartja Fernando Alonsót, aki szerinte nem tud beletörődni a Sebastian Vetteltől elszenvedett vereségbe.

Mint köztudott, a Ferrari a Brazil Nagydíj után felkereste a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA), mert azt gyanították, hogy Vettel a sárga zászlók lengetése közben előzött a futamon. Az FIA hamar tisztázta az esetet, a Ferrari pedig elfogadta a döntést, Alonsót ennek ellenére számos kritika érte az eset kapcsán. Több forrás is tudni véli ugyanis, hogy a spanyol volt az, aki az ügy kivizsgálása mellett kardoskodott, hiszen Vettel büntetése esetén mégis övé lehetett volna a bajnoki cím.

"Úgy tűnik, problémái vannak, ha veszít" - nyilatkozta Marko a Red Bull grazi bemutatóján. "Amikor nem ő nyer, megmutatja hihetetlen politikai képességeit" - utalt az osztrák arra, hogy szerinte Alonso a zöld asztalnál szerette volna megnyerni a bajnoki címet.

A Ferrari kétszeres világbajnoka Valenciában, a csapat idényzáró bemutatóján válaszolt a kritikákra. "Őszintén szólva nem érdekel, mit gondolnak rólam Németországban, vagy bárhol máshol" - nyilatkozta, majd hozzátette: a Ferrari helyesen járt el, amikor magyarázatot kért Vettel előzésével kapcsolatban. Szerinte "a szurkolóknak joguk van ahhoz, hogy tudják, mi történt."

Forrás: AFP/Nelson Almeida

"Ha az emberek meglátnak az utcán, megölelnek, és gladiátornak vagy szamurájnak neveznek. Engem csak a Ferrari-család 1200 tagja érdekel, akik felállva tapsoltak nekem a tegnapi vacsoránál" - folytatta. Úgy érzi, idei teljesítményével több tiszteletet vívott ki, mint a korábbi években. "Korábban is többé-kevésbé jó véleménnyel voltak rólam, de most azt veszem észre, hogy sokkal jobban tisztelnek."

Bár Alonsónak 2006 óta nem sikerült újabb világbajnokságot nyernie (három idényben is az utolsó futamon bukta el a bajnoki címet), így is a történelem egyik legnagyobb versenyzőjének tartja magát. "Nincs annyi címem, mint (Juan Manuel) Fangiónak vagy (Michael) Schumachernek, de így is a legjobbak közé tartozom" - idézi őt a Gazzetta dello Sport. "(Ayrton) Senna hármat nyert, mégis őt tartják a legjobbnak, hiába szereztek mások több bajnoki győzelmet. Nem tudom, hány címem lesz, amikor visszavonulok - de remélem, engem tartanak majd a legjobbnak."

Alonsót a Ferrari tesztpilótája, Marc Gené is védelmébe vette: szerinte egyértelműen honfitársa érdemelte volna meg az idei győzelmet. "Abnormális, milyen könnyedén nyeri Vettel a világbajnoki címeket" - mondta az EFE hírügynökségnek a zsinórban három bajnokságot nyerő németről. "Számomra kétségkívül Fernando volt az idei év legjobb versenyzője, hiszen húsz futamon tizenháromszor állhatott fel a dobogóra."

Vettel csak a versenyek felén ért célba dobogós helyen, viszont öt győzelmet aratott Alonso három diadalával szemben.