Vágólapra másolva!
A sisakját a hétvégén végleg szögre akasztó hétszeres világbajnok büszke fiatal honfitársának sikereire. Szívesen versenyzett együtt Alonsóval is.

A visszavonuló Michael Schumacher a Brazil Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján Fernando Alonsóval és Sebastian Vettellel együtt emlékezett vissza 1991-ben kezdődő Forma-1-es pályafutására, a kérdésre, hogy érez-e némi szomorúságot az utolsó versenye előtt, azt felelve: "Nem, valószínűleg nem."

"Szívesen fejezem be itt és most, hogy ismét új életet kezdhessek" - mondta a 43 éves német. "Emlékszem, hogy eleinte azt hittem, legfeljebb négy-öt év után el fogok fáradni, tovább biztosan nem maradok. Aztán majdnem huszonegy év lett belőle. Elég biztos vagyok benne, hogy ezeknek a srácoknak itt nehezükre esne ennyire előre gondolkodni, de majd kiderül."

Schumacher hozzátette, hogy a világbajnoki cím mindkét esélyesére jó szívvel fog emlékezni, de Vettelre közös múltjukból adódóan kifejezetten büszke is. "Fernandóval természetesen több szezont töltöttünk együtt a versenypályán, a vb-címért küzdve egymással" - magyarázta. "Sajnos időnként borzasztóan erősnek mutatkozott, és őszintén mondom, hogy túl jó munkát végzett - kicsit tekintettel lehetett volna rám, erre a vénemberre!"

"Sebbel pedig régóta barátok vagyunk. Valójában már a Forma-1 előtt is követtem a pályafutását, és büszke vagyok rá, hogy ennyire sikeres lett. Mindketten a szülővárosom gokartpályáján, Kerpenben nőttünk fel, és látva, hogy honnan indulva jutott el a mostani, jó ideje tartó fölényéig, úgy érzem, rengeteget elért."

Forrás: AFP

A harmadik vb-címéért harcoló Alonso is elismerően nyilatkozott Schumacherről. "Szerintem mindannyian emlékezni fogunk a megtiszteltetésre, hogy olyasvalaki ellen versenyezhettünk, mint Michael, aki talán még nagyon hosszú ideig fogja tartani a rekordjait a Forma-1-ben, és mi együtt lehettünk vele a rajtrácson" - mondta. "Ahogy Michael említette, jó csatákat vívtunk, mindig tiszteltük egymást a pályán. Sokat lehet tanulni valakitől, aki egy kicsit az egész sportot megváltoztatta."

Vettel hozzátette, hogy neki Schumacher a gyerekkori hőse volt, és amikor először találkozott vele, meg sem mert szólalni, nehogy butaságot kérdezzen tőle. "Fernando valószínűleg máshogy van vele, hiszen engem az a megtiszteltetés ért, hogy már kisgyerekként találkozhattam Michaellel" - mesélte. "Talán jobban teszi, ha most befogja a fülét, de akkoriban igazi inspirációt jelentett, és nem csupán nekem, hanem rengeteg más srácnak is Kerpenben. Ő volt a példaképünk."

"Sokat foglalkozott a Kerpenben zajló bajnoksággal, és az utolsó versenyre el is jött, személyesen adva át a trófeát minden egyes gyereknek, több mint száznak. Nagyon türelmes volt, mert most már mi is megértjük, hogy mindezt milyen sűrű időbeosztás mellett tette meg, szakított időt nem csak a szurkolókra, hanem ránk, a kölykökre is. Ez különleges emlék marad."

"Manapság, hogy felnőttünk, persze normalizálódott a viszonyunk, nem úgy beszélgetek vele, mint a gyerekkori hősömmel. Most már inkább az embert látom benne, aki annyi mindent elért, de természetesen szoktam emlékeztetni magamat a régi élményekre."

Schumacher a múlt hétvégi USA Nagydíjon valószínűleg utolsó rekordját állította fel, amikor átlépte a nyolcvanezer versenyben töltött kilométert, megelőzve az örökranglistán egykori csapattársát, Rubens Barrichellót.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!