Vágólapra másolva!
A Ferrari versenyzője két év után állhatott újra dobogóra. Úgy érzi, a Japán Nagydíj hétvégéjén végig erős tempót diktált. Jól jött ki az első kanyarnál támadt forgatagból, csapattársa viszont éppen ott esett ki.

Felipe Massa a 2010-es Koreai Nagydíj óta nem végzett az első három között, Szuzukában azonban megtört a jég, és a 2. helyen hozta be a célba Ferrariját. Mivel bizonytalan, hogy jövőre is maradhat-e az istállónál, különösen jól jött neki a dobogó.

"Pszichológiailag és a jövőm szempontjából is fontos eredmény ez, legalábbis így gondolom" - közölte a brazil. "Egész hétvégén jó tempót diktáltam, de sajnos az időmérőm nem sikerült igazán, aminek még nem tudjuk az okát." Szombaton ugyanis kiesett a Q2-ben, miután utolsó kísérlete során nem tapadtak megfelelően a lágy gumik az autóján.

Forrás: Ferrari

A Ferrari vezérkara egyelőre nem nyilatkozott Massa jövőjéről, most csak élvezni akarják a pillanatot. Stefano Domenicali másik szeme ugyanakkor sír, mert a bajnokságot vezető Fernando Alonso már az első kanyarnál áldozata lett egy koccanásnak, ami a kipördülését eredményezte. "Nem hiszek a szerencsében, de az előző napok eseményeit látva el kell gondolkodnom rajta, hogy változtassak ezen a meggyőződésemen...Az istenek nem mosolyogtak ránk tegnap, és ma ismét ránk lőttek!" - filozofált a csapatfőnök. Ugyanakkor hozzátette: "Este néhányan nevetni fognak, de az nevet a legjobban, aki utoljára nevet..."

Alonso előnye ezzel 4 pontra olvadt a tabellán a győzelmet megkaparintó Sebastian Vettel előtt. "Ez a végeredmény egyértelműen elmosta a korábbi előnyömet, de ha a szezon előtt felajánlották volna, hogy öt viadallal a bajnokság vége előtt ilyen helyzetben lehetünk, örömmel aláírtam volna" - mondta. "Egyfajta mini bajnokság kezdődik most, amely öt nagydíjon át fog tartani. A cél, hogy legalább egy ponttal többet gyűjtsek a többieknél."

A Kimi Räikkönennel való incidenst így írta le: "Kimi kicsit hozzáért az egyik hátsó kerekemhez, amitől defektet kaptam, és nem tudtam folytatni a versenyt" - nyilatkozta. "Nem volt hely a jobb oldalamon, azt hiszem, (Jenson) Button és Kimi haladt tőlem balra... Nem értem, Kimi miért nem vette el a lábát a gázról, vagy csinált valami mást, hiszen nem maradt hely."

Forrás: AFP

A több ütközésből álló balesethullámból Massa viszont jól jött ki, a tízedik rajthelyről indulva már az első kör felénél felmászott a 4. helyre. Ezzel alapozta meg a dobogós eredményét.

"Láttam, hogy Fernando és Kimi kicsit szélesen fordult az első kanyarnál. Utána belülre húzódtam, mindkettejüket megelőztem, majd láttam, hogy Mark (Webber) pörög. Azt hiszem, meglökte őt egy másik autó" - emlékezett vissza. "Észrevettem egy rést, sikerült rálépnem a gázpedálra, és bebújtam a résbe, még a KERS-et is használtam, mivel két másik autó kicsit lassan jött ki a kanyarból."

"Utána egyből éreztem, hogy erős a tempóm, és hogy képes vagyok közel maradni Buttonhoz és (Kamui) Kobajasihoz. A kiváló stratégiának hála sikerült megelőznöm őket a bokszkiállásnál, és azonnal tudatosult bennem, hogy a kemény gumikon is ütőképes a tempóm."