Vágólapra másolva!
A világbajnoki pontverseny éllovasa pechesnek érezte magát a szuzukai időmérő után, mivel pont akkor lengették neki a sárga zászlót, amikor az utolsó gyors körét teljesítette. Felipe Massával pedig az utolsó szett gumija babrált ki az időmérőn.

Fernando Alonso úgy érezte, a szuzukai időmérőn a sárga zászlók nélkül megcsíphette volt a negyedik helyet, ami Button korábbi büntetése miatt automatikusan harmadikká változott volna a vasárnapi rajtrácson. Ehelyett csak a hetedik lett, így a hatodik helyre fog előrejönni.

"Csak mi kaptuk meg" - beszélt a sárga zászlókról az időmérő után. "El kellett vennem a gázt. Öt másodperccel később nem voltak sárga zászlók. Aki mögöttem jött, már zöldet kapott, úgyhogy ezzel valószínűleg elvesztettük a 4. helyet, ami a részidők alapján a célunk volt" - mondta. " A sárga zászlókat számomra a lehető legrosszabb pillanatban kezdték lengetni, éppen, amikor közeledtem a 14-es kanyarhoz. Addig nagyszerűen sikerült a köröm"- folytatta. "Button büntetése után így a harmadikról rajtolhattam volna, és akkor teljesen más esélyekkel vágok neki a versenynek. Nagy pechünk volt ma."

Bár Alonso ezt a nyilatkozatában nem említette, a verseny után a Ferrari bepanaszolta Sebastian Vettelt a sportfelügyelőknél, mivel a Red Bull versenyzője az edzés vége felé a sikánnál kissé feltartotta őt. Végül a felvételek alapján úgy döntöttek a bírák, hogy csak egy szimpla megrovásban részesítik az aktuális világbajnokot.

Alonso azért bizakodó a versenyt illetően, bár azt ő is elismeri, hogy szoros csata várható. "Tegnap óta megváltoztattunk egy-két részletet az autón, de a harmadik edzés után visszatértünk a korábbi beállításainkhoz, mert a módosítások nem tűntek meggyőzőnek" - nyilatkozta. "A gumikopás elég jelentősnek tűnik, mindent meg kell tennünk, hogy ezt féken tartsuk. Szerintem a rajt is fontos lesz. Két McLaren van mögöttem, nekik nagyon erős a versenytempójuk, ez kihívást fog jelenteni. De a pontokat vasárnap osztják, optimistának kell lennünk."

"A Red Bull-lal karöltve a McLaren dominált szinte minden időmérő edzésen, csodálatos munkát végeznek. Tudjuk, hogy javulnunk kell. Nagyon, nagyon erős autók ellen kell küzdenünk. Többé-kevésbé jól végezzük a dolgunkat, megmentettünk már pár vasárnapot. De tudjuk, hogy szombatonként, egyetlen mért körön tehetetlenek vagyunk."

Forrás: AFP
Massa Alonso előtt Szuzukában: az időmérős eredményt ez nem tükrözi

Alonso csapattársa, Felipe Massa az időmérő előtt háromból két szabadedzésen megverte csapattársát, a kvalifikáción azonban nem jött össze neki a bravúr: még a Q2-ből sem tudott továbbjutni a rosszul működő utolsó gumiszettje miatt.

"Szörnyen csalódott vagyok az időmérő miatt. A Q2-ben teljesített második mért körömig minden jól ment: az autóm nagyon gyors volt, és a balanszot is rendben találtam. De hirtelen, amikor megkaptam egy újabb garnitúra lágy gumit, az első kerekek már az első kanyarban sokkal gyengébben kezdtek tapadni, és a helyzet többé nem is javult. Újabb csapás, hogy mindössze 23 ezreddel csúsztam le a továbbjutásról. Bosszantó, hogy nem jön össze egy jó eredmény olyankor, amikor tudjuk, hogy az autónk képes lenne rá. Egy ilyen pályán kétségkívül nem lesz könnyű javítani" - nyilatkozta a 2013-as szerződéséért is küzdő brazil versenyző.