Vágólapra másolva!
A Mercedes pilótája nem fél attól, hogy Lewis Hamilton csapattársaként alárendelt szerepet játszana 2013-tól a csapatnál. Fernando Alonso szerint a britnek jót fog tenni a váltás.

A Mercedes újraalakulása óta eltelt három évben Nico Rosberg eddig minden alkalommal több pontot szerzett csapattársánál, Michael Schumachernél. Jövőre azonban változhat a kép, amikor a mezőny nyers tempó tekintetében talán leggyorsabb versenyzője, Lewis Hamilton lesz a csapattársa. Rosberg azt állítja, várja a kihívást, amit a 2008-as világbajnok érkezése jelent.

"Már alig várom, mert kedvelem az efféle kihívásokat" - nyilatkozta Rosberg. "Magabiztos vagyok abban a tekintetben, hogy jól fogok teljesíteni, keményen dolgozom ezért. Hogy milyen leszek a csapattársamhoz képest, majd kiderül, de nem aggódom."

"Jelenleg egy hétszeres világbajnok a csapattársam, tehát már most is elég komoly a kihívással állok szemben" - folytatta. "Emlékszem, hogyan versenyezett gokarttal, és hogyan most, kemény ellene küzdeni. Nagyon-nagyon gyors, pillanatnyilag az egyik legjobb a mezőnyben" - dicsérte a McLaren versenyzőjét.

Rosberg elárulta, hogy beszélt Hamiltonnal - aki a gokartos idők óta a barátja - már a mercedeses szerződése megkötése előtt arról a lehetőségről, hogy csapattársak lehetnek, de azt tagadta, hogy ő vette volna rá a váltásra. "Beszéltünk egy kicsit erről, amikor felvetődött. Nevettünk rajta! Már akkor is beszéltünk róla, amikor 14 évesen gokartoztunk: 'Képzeld el, ha egy nap csapattársak lennénk a Forma-1-ben, milyen király lenne!' Ez most hirtelen megtörténik, pedig akkor nem tűnt valószerűnek."

"Nem kellett rábeszélnem. Eléggé objektív próbáltam maradni. Igen, elmondtam a pozitívumokat, de ő is kérdezett pár dologról, én pedig őszinte válaszokat adtam. Minden válaszom pozitív volt, mert így állok a csapathoz. 100 százalékig hiszek benne"- tette hozzá.

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Rosbergnek nincs kétsége afelől, hogy jó marad a kapcsolatuk Hamiltonnal, akárhogy alakul is kettejük párharca. "Nagyon fontos az összehasonlítás a csapattársaddal. Az a célunk, hogy szétválasszuk a dolgokat - a barátságot a pályán kívül és a versenyzést egymás ellen. Ez már egyszer sikerült, amikor gokartoztunk, nem látok okot rá, hogy most másként lenne. Két évig csapattársak voltunk, még a hotelszobánkat is megosztottuk. Nagyon jól ment" - fejezte be Rosberg.

Fernando Alonso szerint jót fog tenni Hamiltonnak, hogy elhagyja a McLarent. A spanyol 2007-ben már volt a brit csapattársa a, de a rivalizálásuk sok feszültséget szült, s végül jobbnak látta egyetlen év után otthagyni a wokingi istállót.

"Szerintem ez normális, ez csak egy lépés az ember karrierjében" - nyilatkozta Alonso. "Szerintem Lewisnak is jó, hogy továbbáll a McLarentől; Prost is elment, Senna is, én is, és most ő is. Az ember élete jobbra fordul egy helyes váltástól. A McLaren 14 éve nem nyerte meg a konstruktőri világbajnokságot, pedig a legtöbbször nekik volt a legjobb autójuk. Szerintem Lewis is nyerni akar" - folytatta.

"Úgy gondolom, remekül teljesített a McLarennél. Nyert egy világbajnokságot, nyert futamokat. Az egyik legjobb versenyzőnek tartják, szerintem jövőre még jobban fogja élvezni, amit csinál. Nagyon versenyképes lesz, szerintem már jövőre harcban fog állni a világbajnoki címért. A Mercedes egy élcsapat Ross Brawnnal és mindazzal a potenciállal, amit egy nagy cég támogatása jelent. Erősek."