Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb az esélye annak, hogy 2014-ben Forma-1-es versenyt rendeznek Bangkok utcáin, már csak a jogdíjakról nem született döntés. Ausztrália viszont a jövőben kevesebb pénzt szánna a melbourne-i futamra.

Már hónapokkal ezelőtt is felmerült, hogy néhány éven belül Forma-1-es futamot rendezhetnek Thaiföldön, a Szingapúri Nagydíj hétvégéje alatt azonban komoly előrelépés történt az ügyben: a thaiföldi sporthivatal első embere, Kanokphand Chulakasem személyesen találkozott Bernie Ecclestone-nal, és megegyeztek a projekt főbb pontjaiban.

Az előzetes megállapodás értelmében 2014-ben rendeznék az első nagydíjat Thaiföldön, mégpedig a főváros, Bangkok utcáin. "Szingapúrhoz és Monacóhoz hasonlóan utcai versenyt fogunk rendezni. Ráadásul éjszakai futam lesz, mint a Szingapúri Nagydíj" - nyilatkozta Chulaksasem a Bangkok Postnak.

A sporthivatalnok elmondta, a végleges szerződés aláírására még várni kell, a jogdíjak pontos összegéről ugyanis egyelőre nem született megállapodás. A thaiföldi kormány azonban már korábban jelezte, hogy kifizetné a rendezés teljes költségének 60 százalékát, a többit pedig különböző szponzorok, például a Red Bull és a Singha állnák.

Forrás: AFP
Bangkok

Az 1985 óta a versenynaptár részét képező Ausztrál Nagydíj jövője is a jogdíjak miatt kerülhet veszélybe. A melbourne-i pályának 2015-ig van F1-es szerződése, s bár a kormány szeretné ezt meghosszabbítani, a jelenlegi jogdíjak mellett kevés esélyt látnak a folytatásra. A turizmusért felelős miniszter, Louise Asher szerint a kormány már így is túl sok pénzt költött a Forma-1-re: idén a megnövekedett nézőszám ellenére is 56 millió dollárral segítették a verseny megrendezését.

"Úgy gondolom, a kormány egy olyan szerződést írt alá, amely túl nagy terhet ró az adófizetőkre. Rendkívül sok pénzbe kerül a verseny, én nem értek egyet az állami támogatás mértékével" - nyilatkozta Asher a The Age című napilapnak. "Szeretném, ha 2015 után is megrendezhetnénk a versenyt, de az új szerződésben az adófizetők érdekeit is figyelembe kell vennünk."

Bár Ecclestone hagyományosan emelni szokta a jogdíjakat a szerződés meghosszabbításakor, múlt hétvégén valószínűleg az összeg csökkentésével sikerült megmenteni Szingapúri Nagydíjat, így az ausztrálok helyzete sem reménytelen.