Vágólapra másolva!
A Szingapúri Nagydíjat feladni kényszerülő német szerint elkerülhetetlen volt az ütközése Jean-Eric Vergne-nyel, miután fékezés közben valami történt a Mercedesszel, és blokkoltak a kerekei. A sportfelügyelők nem értettek egyet vele.

Michael Schumacher sorozatban másodszor esett ki Szingapúrban úgy, hogy hátulról beleszaladt egyik ellenfelébe: egy évvel ezelőtt Sergio Pérezt iktatta ki a versenyből, most pedig Jean-Eric Vergne járt miatta szerencsétlenül. Míg a tavalyi incidens Schumacher számlájára volt írható (megrovást is kapott az FIA-tól), nem kizárt, hogy ezúttal műszaki hiba miatt történt az ütközés.

A 40. körben, az első Safety Car fázis után Vergne éppen Pérezzel csatázott, és a külső ívről próbálta előzni a mexikóit, amikor Schumacher megérkezett mögéjük. A német látszólag rosszul mérte fel a féktávot, és egyenesen belerohant a Toro Rossóba, mindkettejük azonnali kiesését okozva. A futam közben adott nyilatkozatában azonban arról számolt be, hogy a Mercedes furcsán viselkedett alatta.

"A Safety Car fázis után próbáltam kicsit korábban fékezni a szokásosnál, de az autóm nem lassított rendesen" - magyarázta. "Ráléptem a fékre, de abban a pillanatban blokkoltak a kerekek. Egyenesen tovább sodródtam, az összes kerekem beállt, és igyekeztem teljes erővel fékezni, a baleset azonban elkerülhetetlen volt. Sajnálom Jean-Ericet és a csapatát, de most ki kell derítenünk, hogy mi történhetett."


A két versenyző az ütközés után barátságosan hátbaveregette egymást, Vergne azonban később láthatóan rendkívül csalódottan nyilatkozott, hiszen az ütközés pillanatában pontszerző helyen haladt. "Elég jó versenyt futottam, ezért természetesen sajnálom, hogy így alakult" - mondta. "Azt hiszem, Michael túl későn fékezett, és egyszerűen belém hajtott hátulról. Ilyen a versenyzés - mindenki hibázhat."

A sportfelügyelők azonban nem voltak ilyen elnézőek, és úgy döntöttek, tíz rajthellyel hátrébb sorolják Schumachert a Japán Nagydíj rajtrácsán. A német nekik nem hivatkozott műszaki hibára. "A versenyző elismerte, hogy az ütközés az ő hibájából következett be, mert nem volt rá tekintettel, hogy a Safety Car-fázist követően a féktáv a gumik csökkentett tapadása miatt hosszabb lesz" - állt az indoklásban. Az ítélet meghozatalánál figyelembe vették azt is, hogy ez már Schumacher második hasonló vétsége volt a barcelonai után, ahol Bruno Sennának ment neki egy féktávon.

Később Mark Webbert is megbüntették, 20 másodpercet hozzáadva az idejéhez, amiért a pályán kívül előzte meg Kamui Kobajasit. A Red Bull ausztrál versenyzője ezzel elvesztette a 10. helyet, amit Sergio Pérez örökölt meg tőle.