Vágólapra másolva!
A spanyol szerint a soron következő három pálya kedvez leginkább a Ferrarinak, így mindenképpen a győzelemre kell törekedniük. Úgy véli, a bajnoki esélyesek közül ő az egyetlen, aki hibákat is megengedhet magának.

Bár a legutóbbi három futamot a McLaren versenyzői nyerték, Fernando Alonso biztos benne, hogy a következő hetekben a Ferrari is harcba szállhat a győzelemért. A világbajnokságot 37 pontos előnnyel vezető spanyol szerint a hátralévő hét futam közül a Szingapúri, a Japán és a Koreai Nagydíjon van a legnagyobb esélyük a dobogó tetejére állni, így a bajnokság szempontjából sorsdöntő lehet a következő három versenyhétvége.

"Most két-három olyan verseny következik, ahol lehetőségünk nyílik a támadásra" - nyilatkozta csütörtökön. "Magabiztos vagyok, úgy érzem, az autónk jó formában lesz, és versenyképesek lehetünk. Ha így lesz, akkor pedig ki kell használnunk a lehetőségeinket. A következő három versenyen az a célunk, hogy nyerjünk, és növeljük az előnyünket a bajnokságban. Hetvenöt pontot lehet szerezni - ezt maximálisan ki kellene használnunk."

A Ferrari idén a legtöbb futamon az élmezőnyben harcolhat, a pole pozíciót viszont csak két esős időmérőn sikerült megszerezniük. Alonso úgy véli, Szingapúrban a körülményektől függetlenül is esélye lehet az első rajtkockára, ami a szűk utcai pályán nagyon fontos lehet. "Meglátjuk, milyen teljesítményt nyújtunk a holnapi edzéseken, de a célunk az, hogy a pole pozícióért harcoljunk, majd megnyerjük a versenyt" - jelentette ki. A kétszeres világbajnok egyébként rendszerint jól szerepel a 2008 óta megrendezésre kerülő futamon: eddig minden alkalommal a legjobb négy között végzett, kétszer nyert is.

Forrás: Farkas Péter [origo]

"Monacóban és a bizonyos értelemben utcai pályának tekinthető Kanadában is versenyképesek voltunk, ezért itt is megpróbáljuk a lehető legjobb teljesítményt nyújtani" - tette hozzá. Bár a világbajnoki címre még több versenyzőnek is lehet esélye - a második helyen álló Lewis Hamiltont egypontos lemaradással követi Kimi Räikkönen, aki szintén egy ponttal előzi meg Sebastian Vettelt -, Alonso nem érzi úgy, hogy nyomás alatt kell versenyeznie.

"Erről szó sincs. Ha célba értem volna Spában, még több ponttal vezetném a bajnokságot - csak azon a futamon csökkent az előnyöm" - utalt a Belga Nagydíjra, ahol - Hamiltonnal együtt - már az első kanyarban kiesett. "Igaz, hogy a McLaren nagyon jó formában van, és a legutóbbi eredmények alapján ők az esélyesek, de csak rajtunk múlik, hogy tudunk-e kicsit javítani a tempónkon."

"Egyáltalán nem érzem a nyomást. Hét verseny van hátra, és még 5-6 pilóta esélyes a bajnoki címre. Az utolsó futamig szoros csatára számíthatunk, de valószínűleg én vagyok az egyetlen, aki megengedheti magának, hogy egyszer hibázzon, akár ki is essen. A többiek ezt nem tehetik meg, így szerintem ők sokkal nagyobb nyomás alatt állnak."